Jezírko v létě – Rady, triky, tipy

In Poradna by walsla

V létě je příjemné posedět si u vody, kochat se rozkvetlou zahradou, pozorovat hmyz nebo žáby v jezírku. Ale zcela bez námahy to určitě nepůjde. Abyste si mohli krásu jezírka užít, musíte nejdříve přiložit ruku k dílu.

Hlavním problémem bývají řasy, i když právě ony zaručují biologickou rovnováhu v jezírku. Když se jich objeví příliš mnoho, příčinou může být nejčastěji vysoká koncentrace živin ve vodě. Měli byste tedy dávat pozor, aby se do jezírka v žádném případě nedostávalo hnojivo a pravidelně z něj odstraňujte odkvetlé a odumřelé části rostlin. Do jezírka vysaďte bahenní a vodní rostliny, které vezmou živiny z vody a zastíní vodní hladinu. Vodní rostliny, které mají pevnější kořeny, se dají ukotvit opatrným navázáním zátěže z kamenů. Nepřidávejte hlínu, protože se z ní ve vodě vyluhuje hodně živin, které právě přispívají k růstu řas. Přidejte ale oblázky, písek atd. Když se však přece jen rozhodnete pro hlínu, tak ji sežeňte z nějaké hlinitopísčité naplaveniny podhorské říčky – z této oblasti bude hlína už proplavená. Příčinou nadměrné tvorby řas je i vysoká teplota vody, proto ji ochlazujte pomalu přitékající vodou.

Pokud máte jezírko nové, tedy vytvořené jen nedávno, i tak se v něm budou tvořit ze začátku hojně řasy zelené, později se přemnoží breberky, které se těmito řasami živí a objeví se množství hnědých řas. Rovnováha živin a průzračná voda vzniknou až po měsících, kdy se vytvoří jistý přírodní biotop – nastane rovnováha mezi rostlinami, hmyzem a živočichy.

Do jezírka se hodí mimo jiné leknín, šípatky, blatouchy, vodní kosatce, které kvetou žlutě či fialově.

Proti plovoucím jemným řasám pomáhá jezírkový filtr, nitkovité řasy vytáhněte pomocí síťky nebo jednoduše hráběmi. Během dlouhého suchého období se z jezírka vypaří většinou hodně vody, pokud je to možné, doplňte ji měkkou dešťovkou s nízkým pH.

Několik rad, které by se mohly hodit

Zalévejte a přihnojujte jiřiny, naopak růže a jiné okrasné keře už nehnojte, Do bedýnek vysaďte podzimní květy, například vřesy nebo hořce. V plném květu seřízněte slaměnky, například smilky (třeba růžovou) a sušte je ve stínu a na dobře větraném místě.

Během zatažených dnů seřízněte živý plot z vždy zeleného zimostrázu (buxus), po řezu ho přikryjte netkaným textilem, aby ho pak nepoškodilo prudké slunce. Do řezu zimostrázů se nepouštějte později než v srpnu, protože výhony narašené na sklonku léta by mohly v zimě zmrznout.

Vysaďte krokusy, plaménky či ocúny (pozor krokusy a ocúny jsou dvě různé rostlinky, obě jsou cibuloviny, jinak nemají spolu nic společného), koncem srpna začněte vysazovat vždy zelené rostliny.