K nejchutnějším košťálovým zeleninám beze sporu patří kedlubna. Nejlepší je čerstvá, ovšem její chuť může zkazit její dřevnatá dužnina. Jak proti tomu bojovat? Správnou péčí a ošetřením lze dřevnatění bulev předejít. Tato zelenina je středně náročná na zásobu živin v půdě, ta by měla být dostatečně propracovaná. V půdě chudé na živiny začíná dřevnatět a předčasně vybíhá do květu. Po třech až čtyřech týdnech od vysazení nezapomeňte přidat do půdy dusíkatá hnojiva, pravidelně rostlinky okopávat a vytrhávat plevel. Pozor ale na mělký kořenový systém kedluben!
Ale hezky od začátku – je důležitý vybrat si správnou odrůdu této oblíbené zeleniny, nezbytné je i to, že vyžaduje dostatek světla pro všechny rostliny v záhoně. Nejvhodnější spon k jejich rychlení je 20×20 centimetrů, na pozdní pěstování 25×25 centimetrů a pro kedlubny k uskladnění 30 až 40×25 až 40 centimetrů. Během vegetace ovlivní případné dřevnatění i správné a pravidelné zavlažování. Kedlubna má mělký kořenový systém, proto přijímá vláhu hlavně z vrchní vrstvy půdy. Jednorázové velké množství vody může zapříčinit praskání bulev – proto je dobré vědět, že nejvíce vláhy potřebuje tato košťálová zelenina především na začátku růstu bulev.
Kedlubny, které mohou být bílé a modré, obsahují hodně vápníku.
Nejlepší a nejjednodušší recept:
Krajíc čerstvého chleba namažeme máslem, na to poklademe na kolečka nakrájenou čerstvou kedlubnu a pořádně osolíme. Prostě lahůdka!