HRUŠKY A ČERNÝ BEZ

In Okrasná zahrada, Ovoce, Recepty by walsla

O léčivých účincích černého bezu jsme už psali… dnes vám přinášíme recept na
Džem s hruškami

Co potřebujeme:
1 kilogram plodů bezu černého, 0,5 kg hrušek, stejné množství cukru, lžička kyseliny citronové nebo šťávy z poloviny citronu, hřebíčky, celá skořice

Jak na to:
Zralé plody umyje, zbavíme stopky a dáme do většího hrnce, povaříme 20 minut, když je třeba, ještě podlijeme vodou. Necháme vychladnout. Mezitím si očistíme hrušky, zbavíme je jader a nakrájíme na menší kostičky. Přidáme je k povařenému bezu a zasypeme cukrem, jemně promícháme a v lednici necháme směs do druhého dne odpočinout.
Do ovoce s cukrem pak přidáme skořici a hřebíčky a za stálého míchání přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme tak dlouho, až zhoustne, aby se odpařila přebytečná voda. Před dovařením přidáme kyselinu citronovou nebo šťávu z citronu. Za horka plníme do sklenic. Na pár minut obrátíme dnem vzhůru. Sklenice pak zabalíme do deky a necháme vychladnout.
Naše tipy:
Hrušky můžeme nahradit jablky, a kdo nemá rád, nemusí přidávat skořici ani hřebíčky.

Související články