SEZONA CHRYZANTÉM JE TADY

In Okrasná zahrada by walsla

Právě tyto květy charakterizují zahrádku na podzim. Nemusíte je však pěstovat jen v záhonech trvalek, jsou dokonalou rostlinou i do nádob na balkon.
Chryzantémy patří k nejdéle pěstovaným trvalkám v zahradách. Existují stovky odrůd, které se liší výškou, barvou, velikostí a tvarem květů nebo dobou květu. Jsou hodně různorodé, jejich květy mají množství forem – drobnokvěté s velmi hustými květy či pomponkové druhy.
Ne všechny odrůdy jsou vhodné do zahrady, řada z nich se hodí jen pro pěstování ve sklenících a nejsou vůbec odolné vůči mrazům. Může se tady stát, že když je na podzim vysadíte, na jaře budete marně čekat, že se objeví nové lístečky. Pokud se rozhodnete pěstovat chryzantémy na záhonech, bude lepší nechat si poradit v zahradnictví. Žijete-li v chladnějších klimatických podmínkách, vyberte si raději brzy kvetoucí odrůdy – podzimní mrazy by jim mohly ublížit.

Když je koupíte a chcete je pěstovat v nádobách, tak je co nejdříve přesaďte, nebo je vysaďte do záhonů. Chryzantémy potřebují dobře propustnou a na živiny bohatou půdu, můžete do ní zamíchat i část písku. Nepěstujte je dlouho na jednom stanovišti. Po třech až pěti letech je lze rozdělit a přesadit do čerstvého substrátu. Nejlépe na jaře, vzápětí poté, co se objeví první výhonky, vyberte ze země celou rostlinku a ostrým nožem ji rozřízněte na dvě až tři části.

Aby měly dost květů
To, zda budou chryzantémy kvést, závisí na délce dne. Puky se zakládají jen tehdy, když je den kratší než 14 hodin. Díky tomu, že dny se začínají zkracovat v létě, mohou chryzantémy kvést na podzim.
Dostatek květů a správný růst zajistí správně zvolené místo, kam je zasadíte. Chryzantémy potřebují dostatek slunce a navíc jsou náročné i na množství vody a živin. Jejich kompaktní tvar dosáhnete zaštipováním – poprvé to děláme koncem června, podruhé právě na konci léta, kdy rostliny vyrostou do výšky 30 centimetrů. Upravte je tak, aby se do podzimu rozvětvily.