USKLADŇOVÁNÍ BRAMBOR

In Zelenina by walsla

V současném období si mnozí z nás připravují zásoby potravin na zimu. Kromě zavařenin, džemů a dalšího zpracování ovoce,či zeleniny začínáme s uskladňováním brambor.

V  tomto případě je velmi důležitým faktorem volba vhodné odrůdy. Jak při vlastním pěstování, tak i při nákupu je dobré vědět, zda jde o odrůdu ranou či pozdní. Rané brambory se skladují hůře, musíme u nich počítat s vyššími ztrátami, naopak vhodné k uskladnění jsou odrůdy pozdní. Při vlastním pěstování brambor, které budeme chtít skladovat, musíme sbírat zralé hlízy, které nejsou poškozené ani mokré – je nutné brambory zasucha očistit a  pečlivě roztřídit, odstranit plesnivé, poškozené, zelené a deformované kusy. Tím zabráníme dalšímu znehodnocování ostatních brambor.

Podle odrůdy, podmínek i způsobu uskladnění uchováváme brambory zhruba šest měsíců.Odrůdy, které jsou citlivé na nízké teploty, skladujeme při teplotě 5 až 7°Celsia, málo citlivé při 3 až 4°Celsia, ostatní při 4 až 5°Celsia a optimální vlhkosti vzduchu 85 až 90 procent. Nezbytné je i dostatečné větrání místností, kde budeme brambory přes zimu uchovávat. Vyšší teploty způsobují, že začnou u plodů vyrůstat hlízy, mohou se objevit různé nemoci, nadměrná vlhkost vzduchu naopak může podpořit vznik plísní.Po sklizni za suchého počasí necháme brambory 1 až 2 dny schnout a takzvaně vydýchat při teplotě 10 až 16°Celsia. Poraněná místa zaschnou a vytvoří se na nich ochranná vrstva. Musíme dávat také pozor, aby brambory nenamrzly – takové už nelze totiž skladovat!

Hlízy během doby hojení, která trvá dva až šest týdnů a odehrává se většinou na místě uskladnění, přecházejí do stádia klidu, které závisí na zdravotním stavu a teplotě hlíz i na teplotě vzduchu. Při vyšší teplotě je přechod rychlejší a dokonalejší. Po zahojení nastává období vegetativního klidu, a to trvá podle odrůdy 5 až 33 týdnů. Brambory ukládáme do sklepů v přepravkách, dřevěných nebo plastových bedýnkách, či volně na dřevěný rošt. Sklep by měl být studený, přiměřeně vlhký a čistý a hlavně nemělo by tam mrznout.

Související články