Ochutnejte CHUTNEY

In Okrasná zahrada, Recepty, Zelenina by walsla

Čatní též čatný (chutney) je tradiční pochutina indické kuchyně, dochucující základní jídlo. Je to hustá omáčka připravená z ovoce nebo zeleniny s rozinkami, česnekem, cibulí, hořčicí, octem a dalšími přísadami. K tomu, aby se zvýraznila a odstínila chuť základního pokrmu, stačí přidat jednu – dvě lžičky čatní, které se podává v malých mističkách. Čatní povzbuzuje chuť a stimuluje zažívání. Může být ostré, pikantní, lahodné i sladké. Lze je koupit hotové (prodávané ve skleničkách), nebo si je můžeme připravit sami – čerstvé, ze sezónních plodin.

Čatní ze zelených rajčat

Co potřebujeme:

1 kg zelených rajčat, 300 g jablek, 250 g cibule, 200 g zelené papriky, 3 zelené čili papričky, 3 polévkové lžíce olivového oleje

Nálev: 0,5 l vody, 0,4 l vinného octa, 175 g hnědého cukru, 2 polévkové lžíce hořčičného semínka, 1 polévková lžíce soli, 1 polévková lžíce zázvoru

Jak na to:

Zeleninu a ovoce nakrájíme na drobné kostičky. Cibuli osmahneme na oleji, přidáme ovoce, zeleninu a pak nálev. Necháme vařit na mírném ohni zhruba hodinu, hrnec přitom nezakryjeme. Když hmota zhoustne, dáme ji do sklenic a uzavřeme. Čatní ze zelených rajčat se hodí k čerstvému chlebu, k pokrmům z masa a ryb.

Související články