Morinda citrifolia, nebo – jak ji nazývají obyvatelé Havaje – noni, je rostlina pocházející právě z Havaje, ale i z jihovýchodní Asie a Austrálie, který se díky své mimořádné vitalitě dnes nachází prakticky v celých tropech. Tam, kde je jeho původní domovina, jej lidé již po tisíciletí využívají jako potravinu a lék na řadu nemocí. V některých oblastech Tichomoří je dokonce využívána jako základní potravina či v obdobích hladomoru jako potravina jediná.
Dřevina může přežít a plodit za velmi různorodých podmínek, má mimořádně regenerační schopnosti. Pěstování této rostliny, která může vyrůst do výšky šesti metrů, není náročné, nezazimovává se, je stále zelená a v létě ji lze běžně slunit na zahradě. Jeho plody, které mají tvar jakéhosi granátu, jsou bíložluté, a když dozrají, mají nepříjemnou chuť i vůni.
Noni roste ve stinných lesích i na otevřeném skalnatém terénu či pláži, je tolerantní na zasolenou půdu, sucho i vápenec. Ovoce na něm dozrává po celý rok a sklízeno je až 8 kilogramů měsíčně. Tuto rostlinu je možné pěstovat i v dostatečně rozměrném květináči.
Některé účinné sloučeniny, které se nacházejí v semenech, kůře a kořenech stromu jsou již známé – mimo jiné jde o proxeronin, vitamin C, karoten, draslík a damnakantal, který podporuje zdravé dělení buněk, dále skopoletin – ten má zase antibiotické a protizánětlivé účinky, prospěšné mastné kyseliny i bioflavonoidy.
Stále více studií potvrzuje příznivé účinky ovoce této rostliny na vysoký krevní tlak a její diuretické vlastnosti, mnoho vědců vidí v noni slibnou naději v léčbě hypertenze.