Do naší kuchyně se stále častěji dostává karob, kterým lze při pečení nahradit kakao (1:1) nebo čokoládu (poměr 3:1 ve prospěch karobu). Čerstvý karob vůní připomíná datle, karobová mouka je zdrojem hodnotných bílkovin. Karob se získává ze stromu zvaného rohovník (Ceratonia siliqua), který je známý jako svatojánský chléb.
Rohovník je v teplých krajích statným stromem. Jeho semena odedávna slouží jako potrava i pochoutka, jsou sladká a mají lahodnou chuť i vůni. Množí se ze semen, která velmi snadno také klíčí, proto ho můžeme pěstovat i doma v květináči. Rohovník je nenáročná pokojová rostlina, plody však mají pouze stromy ve velkém skleníku a ty rostoucí volně v přírodě. Rostlině se daří na světlém místě, v létě může být i venku, přezimovat by měl při teplotě 5 až 10°Celsia, v tomto období ho zaléváme – na rozdíl od léta – mírně.
Charakteristickým znakem rohovníku jsou typické lusky, která visí ze stromu. Rozemletím jejich dužniny se získává takzvaný karob, který má široké použití – například slouží jako sladidlo, barví a aromatizuje sladké i slané pokrmy a nápoje, míchá se s medem, přidává se do čokoládových tyčinek, pečiva, koktejlů, omáček pro grilovaná masa či k pečeným fazolím.
A ještě jedna zajímavost: semena svatojánského chleba, který pochází z Palestiny a Středomoří, používali pro jemné vážení lékárníci a dokonce i klenotníci. Vyloupnutá z lusků mají všechna zhruba stejnou váhu (asi 0,25 gramu), jedno semeno představovalo jeden karát (z řeckého karátion – malý roh, jemuž se lusk podobá). Od roku 1907 je mezinárodně používaný metrický karát a odpovídá hmotnosti 0,2 gramu.