4 KROKY – JAK SPRÁVNĚ USKLADNIT ZELÍ

In Okrasná zahrada, Poradna, Zelenina by walsla

 Dopěstovat zelí je nepochybně úspěchem každého zahrádkáře. Aby však byla tato oblíbená zelenina schopna uskladnění a vydržela dlouho, vyžaduje své…

Krok 1 – poslední zálivka před sklizní 

Hlávkové zelí bychom měli na sklizeň připravit ještě v době, kdy roste v záhonu. Příprava spočívá v posledním zavlažení – vláhu je třeba dodat nejpozději měsíc před sklizní. Zajistíme tak, že v hlávkách nebude nadměrný obsah vody, což zabrání, že během skladování nezačnou předčasně hnít.

Krok 2 – dobře vyvinutý košťál

Košťál je zkrácený stonek, který se rozděluje na vnější část – tu vidíme vyrůstat z půdy – a na vnitřní – ta zasahuje do hlávky. Pro zelí má velký význam, je totiž zásobárnou látek a vody při uskladnění. Podobně je to naapříklad s květákem. Pokud jsme zelí dopřáli během vegetace dostatek vody a vyrovnaný poměr živin, mohli bychom sklidit kvalitní zeleninu, která navíc vydrží relativně dlouho.

Krok 3 – správné načasování sklizně

Všechny hlávky sklízíme za suchého a chladného počasí, a to odříznutím košťálu těsně nad povrchem půdy. Měly by být suché a dostatečně zralé. Ideální termín začíná od konce září. K dlouhodobému uskladnění jsou nejvhodnější hlávky o hmotnosti 2 až 2,5 kilogramu. Mají mít tři obalové listy, které budou hlávky dostatečně chránit během celé doby skladování či při manipulaci s nimi. Zbylé listy jsou přebytečné, proto je odstraníme. Pokud z časových důvodů sklidíme hlávky pozdě na podzim, musíme pamatovat, že by neměly namrznout.

Krok 4 – nejvhodnější místnost

Sklizené hlávky před skladováním rozložíme tak, aby se vlhkost, která se tvoří při dýchání, rychleji odpařila. Povrchové listy oschnou a na řezné ráně košťálu se vytvoří ochranná vrstvička, která zaschne a zabrání hnilobným procesům a usychání. Až dostatečně uschnou, můžeme hlávky uložit na sebe. Na uskladnění úrody jsou vhodné pravidelně větrané místnosti, například studený sklep nebo sklad, kde jsou obdobné podmínky, teplota by se tam měla pohybovat kolem nuly, relativní vlhkost vzduchu by měla být v rozmezí 93 až 98 procent, zelí je také nezbytné pravidelně kontrolovat a překládat – uvadlé nebo nemocemi napadené kusy vytřídíme.