Brokolice je na pěstování jednodušší než květák nebo hlávkové zelí, roste rychleji, ale potřebuje více vápníku. Zejména pozdní odrůdy vyžadují pozdní vlhkou půdu s přidáním organického hnojiva na zeleninu, dobře roste na teplých a slunných stanovištích, ta ale každý rok měníme. Brokolici vyséváme na záhon na jaře nebo na konci léta zhruba v polovině srpna, do řádků nebo na široko na upravené záhony.
Když rostou rostliny pomaleji, tvoří pevné listy a bez poškození přežijí i slabý mráz. Především u letních brokolic se často stává, že je nesklidíme v ideálním termínu. Měli bychom to stihnout v době, než jsou hlávky pevné a všechny puky ještě zavřené. Když je rostlina přerostlá, získává žlutou barvu a hlávky mají nepříjemnou chuť zelí. Růžice zásadně odřezáváme nožem. Po vyřezání ze stejné rostliny vyrostou boční výhonky s menšími růžicemi.
Brokolice má vysoký podíl vitaminů C, E, karotenu, provitaminu A, vitamin B1, kyselinu listovou (B9) a vitamin B2, z minerálních látek obsahuje především draslík, vápník, fosfor, síru a hořčík. Bohatá je samozřejmě i na vlákniny. V poslední době se objevily studie, které potvrzují, že brokolice výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám.