Cholesterolu se fazole nebojí

In Poradna, Recepty, Zelenina by walsla

Fazole je výjimečná luštěnina – její pravidelnou konzumací můžeme například udržet hladinu cholesterolu v přijatelné míře.

Medicínský experiment ukázal, že konzumací 120 gramů fazolí denně během tří týdnů klesne hladina cholesterolu a triglyceridů v krvi o 10 procent. Tento účinek souvisí s vysokým obsahem vlákniny, která zbavuje střeva cholesterolu a pomáhá při jeho vylučování sliznicí.

Čím mají fazole tmavší barvu, tím výraznější mají chuť. Zjistilo se, že nejlépe stravitelné jsou proteiny fazole černé, pak červené a nakonec bílé. Fazole je výborným zdrojem niacinu a kyseliny pantotenové – látek, které jsou nezbytné pro zdravou a krásnou pokožku.

Například fazolky s exotickým názvem mungo jsou velmi malé a mají barvu oliv. Jsou vynikající naklíčené a hodí se do zeleninových salátů.

Recept na rychlou “mňamku“

Do mísy dáme dvě konzervy nakrájených rajčat, dvě konzervy fazolí, olivy, nasekanou cibulku, bazalku, tymián, a oregano a smícháme se solí, pepřem a olejem. Navrch položíme kousky sýra feta a lístky bylinek.