CO ŘÍKÁ VÍTR?

In Okrasná zahrada by walsla

Lidová pranostika říká, že počasí poznáš podle větru jako podle klíče svatého Petra. Němečtí meteorologové srovnávali lidové pranostiky s údaji o počasí v minulých desetiletích. A co zjistili?

Pranostiky o větru se do značné míry shodují s počasím v jednotlivých regionech. Některé z nich – například ta, že severní vítr přináší špatné počasí – se až na malé výjimky vždy splní. Směr převládajícího větru je totiž výborným indikátorem počasí.

Na platnost pranostik nemají vliv ani klimatické změny, jsou aktuální i v současné době. Potvrdily to srovnávací testy s údaji o počasí z 60. let minulého století.

Hodně o nadcházejícím počasí napovídá pěstitelům vítr. Může být například předzvěstí nepříznivého počasí. “Jižní vítr přináší ledovec”, říká jedna z pranostik. A skutečně – zahrádkáři obávané bouřky a krupobití se ohlašují jižním větrem, když se v létě tvoří oblasti vysokého tlaku a venku je nesnesitelné vedro.

Důležitá je i pravděpodobnost srážek. Vítr, který se zvedá s prvními slunečními paprsky a s posledními naopak ustává, přináší déšť jen málokdy. Když vládne v noci bezvětří a přes den fouká jen lehký vánek, chystejte si raději vodu na zalévání.

Vítr a dlouhodobé předpovědi

Ne všechny pranostiky platí všeobecně, v některých oblastech jsou totiž zvláštní klimatické podmínky. Například v podhůří je počasí nestálé (na rozdíl od rovin), tam je proto nutné brát je s rezervou. Existují však i takové, které platí všude.

Na základě zkoumání proudů větru nelze ale sestavit dlouhodobé předpovědi. Předpovědi počasí, které vznikaly i na základě pranostik, spolehlivě platí jen na nadcházejících 24 až 36 hodin. Co bude potom, to se dá určit na základě vlastních pozorování jen stěží. O něco lépe je to se střednědobými předpověďmi, protože v pranostikách se objevují dlouhodobé trendy.

Při předpovědi počasí je vhodné zkoumat vítr a mraky dvě až tři minuty. Zajímavý je zejména rozdíl směru proudění vzduchu u země a směru pohybu mraků – většinou předznamenávají zhoršení počasí.