Imunitu posílí jeřabiny

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna, Příroda, Recepty, Zajímavosti by walsla

Chcete posílit imunitu v sychravých dnech? Podzimní příroda nabízí plody, které jsou ZDARMA a jsou nadupané vitamíny a antioxidanty.

„Jedním z oblíbených druhů podzimních bobulí, které jsou pro naše zdraví dobré, jsou plody jeřábu, tedy jeřabiny. Obsahují velké množství vitamínu C, kyselinu jablečnou, flavonoidy, železo, vápník a jód. Všichni diabetici je znají jako důležitou náhražku za řepný cukr. Právě z plodů jeřábu se totiž vyrábí sladidlo Sorbit. Kdo chce využít všechny vitamíny, měl by plody pozřít čerstvé, například s jogurtem a medem,“ říká imunoložka Valerie Poštulková.

Jeřabiny jsou plody stromu jeřábu, kterého je známo okolo 90 druhů, v Čechách jich pak roste něco přes 20. Zbarvení plodů se pohybuje od světle oranžové po tmavě červenou. Voní po citrusech a malvicích, chutnají hořko sladce a nakysle. Pro konzumaci jsou nejvhodnější plody jeřábu ptačího a sladkoplodého.

Plody jsou zralé od října až do konce listopadu, a pokud se nekonzumují syrové, je možné je i usušit a tím zachovat dobré látky. V domácnosti můžeme z plodů jeřábu připravit výtečné kompoty.

Léčivé účinky plodů i listů se uplatňují při poruchách močového ústrojí, samotné plody zase snižují hladinu cholesterolu v krvi. Sušené jeřabinky se hodí i proti průjmu. Stačí jen dobře usušené jeřabinky podrtit na prášek a uchovat v dobře uzavíratelné lahvi.

Jeřabinový sirup

Jeřabiny rozmačkáme a získanou šťávu smícháme s cukrem nebo medem v poměru 1:1. Vaříme do zhoustnutí, necháme vychladnout a naplníme sirupem láhve.

Související články