Batáty patří mezi velmi důležité plodiny tropů a subtropů. Jejich hlízy obsahují nejen škrob, ale i vlákniny, vitamíny a v neposlední řadě i cukr, díky němuž mají sladkou chuť. Jsou mnohostranně použitelné – stejně jako naše známé obyčejné brambory. Batáty existují ve 2 druzích: červené (vhodné na vaření a zapékání) a žluté (na smažení a pečení).
Jak tedy ochutnat batáty?
Zkusíme třeba směs: polovinu množství obyčejných mačkaných brambor nahradíme batáty.
Salát z batátů: uvařené batáty a ještě zatepla oloupeme a nakrájíme na kousky. Promícháme se zálivkou, kterou připravíme z limetkové šťávy, olivového oleje, nasekané jarní cibulky, kari, pepře a soli.
Oblíbené lupínky vyrobíme z tenkých plátků batátů, které pokapeme olivovým olejem a upečeme v troubě do křehka.
Tenké plátky vařených batátů přidávejte do pikantních sendvičů.
Neobvyklý dezert získáme z rozmačkaných hlíz politých javorovým sirupem.
Mrkev, dýně můžeme nahradit v dortech, koláčích právě batáty.
A jak využít batáty na maximum? Batáty jezme i se slupkou, abychom získali více výživných látek, beta-karotenu a vlákniny. Pečením nebo grilováním se v nich štěpí škroby na cukry, takže jsou sladší a tělo z nich může l lépe vstřebat beta-karoten.