PERLOVKA, ŠALOTKA, ZIMNÍ CIBULE

In Okrasná zahrada, Zelenina by walsla

Perlovka

Má jemnou kořenitou až ostrou, aromatickou chuť. Ve srovnání s kuchyňskou cibulí má výhodu, že se před zpracováváním nemusí loupat. Zakonzervovaná má velmi jemnou chuť a průsvitný lákavý vzhled. Tvoří shluky malých samostatných bílých cibulek s listy, které jsou podobné póru.

Pěstování – vyžaduje půdu dobře zásobenou živinami, s vysokým obsahem humusu. Rozmnožit ji lze vegetativním způsobem – vysazením v srpnu do sponu 5 až 10×20 centimetrů. Je možné ji pěstovat jako jednoletou i víceletou zeleninu. Do listopadu doroste do výšky 10 až 20 centimetrů a přezimuje. Modernější odrůdy jsou vhodné i k přímé výsadbě. Sklízíme ji v červenci a v srpnu dalšího roku, hned jak nať začne žloutnout. Větší cibulky konzervujeme, menší použijeme na rozmnožování. Cibulky je nutné okamžitě zpracovat, nejsou totiž vhodné ke skladování. Slupku lehce odstraníme po spaření.

Zimní cibule

Klidně ji lze považovat za vysoce kvalitní listovou zeleninu. V kuchyni se její mladé listy používají jako pažitka, u nás se objevuje ale spíše ojediněle. Lze pěstovat na jednom místě i více let.

Pěstování – dá se pěstovat ve všech oblastech, od teplých nížin až po horské oblasti, teplota by se měla optimálně pohybovat mezi 15 až 25 stupni Celsia. Daří se jí ve stínu, neuškodí jí ovšem ani přímé slunce. Dopěstujeme si ji v březnu ze semene nebo dělením trsů. Sklízí se až do prvních mrazů, anebo po přezimování začátkem dubna.

Šalotka

Má jemnější a méně pálivou chuť, má navíc vice silice, vitaminu C i cukru. Hlavní cibule jsou podlouhlé, vejcovitého tvaru, s vedlejšími cibulkami, pod společnou slupkou se ukrývá více cibulí. Vydrží i tuhé mrazy do -8 až -10 stupňů Celsia. Ve vyšších chladnějších polohách je spolehlivější než kuchyňská cibule.

Pěstování – dopěstovat ji můžeme vysazením dceřiných cibulí nebo ze semen. Cibulky vysadíme koncem února případně začátkem března do sponu 25 až 30 centimetrů. Nať šalotky nesmíme nechat příliš uschnout, protože se pak trhá, což způsobuje potíže při vybírání ze země. Po vyndání cibulí je necháme doschnout na záhoně, později posbíráme a dosušíme.