Petržel nejen do polévky

In Okrasná zahrada, Poradna, Příroda, Zajímavosti, Zelenina by walsla

Petržel je známá a oblíbená zelenina. Vysoký obsah vitamínů a příznivý vliv na trávicí trakt ji řadí do kategorie léčivých rostlin. Její užívání pomáhá při odvodňování organismu, zlepšuje chuť k jídlu, působí preventivně proti plynatosti, uklidňuje nervy, čistí krev, snižuje teplotu.

Nálev ze sušené byliny petržele se užívá nejčastěji v močopudných směsích čaje při léčbě zánětů močového ústrojí.

Nálev z petržele můžeme používat nejen vnitřně – může totiž sloužit jako jednoduchý odpuzovač hmyzu, nebo třeba při bodnutí hmyzem je dobré využít dezinfekční účinky petrželové natě – doporučuje se několikrát denně potřít postižené místo čerstvou natí.

Petržel je bohatá na vitamín C, provitamín A, železo, fosfor, draslík, hořčík i síru. Vysoký obsah železa zabraňuje chudokrevnosti. Vitamín C posiluje imunitní systém a povzbuzuje chuť k jídlu. Povzbuzuje činnost jater a pomáhá při dně, je užitečným zdrojem vápníku, pomáhá organismu zbavit se nadměrné tekutiny. Dokonce neutralizuje škodliviny z cigaretového kouře.

Související články