CUKETOVÉ LODIČKY PLNĚNÉ TUŇÁKEM
Co potřebujeme:
3 čerstvé cukety, 160 g tuňáka ve vlastní šťávě, 1 vejce, 35 g strouhaného parmazánu, 1 lžička nasekané petrželky, 35 g strouhanky, sůl, pepř, mléko, rajčatové pyré
Jak na to:
Cukety asi 8 minut povaříme, pak je po délce rozkrojíme a odstraníme semínka. V mléce namočíme strouhanku, necháme ji okapat a smícháme s rozdrceným tuňákem, vejcem a sýrem, osolíme, opepříme a přidáme nasekanou petrželku – směs zamícháme a naplníme jí rozkrojené cukety, které ještě přelijeme rajčatovým pyré. Naplněné lodičky položíme na vymazaný plech a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut na 200 °C. Podáváme je teplé, ale chutnají i studené.
HOŘČICE Z CUKETY
Co potřebujeme:
2 kg cuket, 1 kg rajčat, 1 velká hořčice, 0,1 l oleje, stejné množství octa, 100 g cukru krystal, 60 g soli, 1 lžička pepře, křen, kopr, česnek
Jak na to:
Zeleninu nakrájíme a spolu s dalšími surovinami asi hodinu povaříme. Když hmota vychladne, rozmixujeme ji, podle chuti můžeme přidat křen, kopr či česnek (není podmínkou, záleží na každém z nás).
Dáme do lahví a sterilizujeme 10 minut při teplotě 100 stupňů Celsia.