Zahradní domek

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Máte v garáži málo místa na zahradní nářadí? Investujte do zahradního domku. Nemusíte se bát na to, aby se vám do něj vešly sekačka na trávu, kolečko, hrábě, rýč a jiné drobné nářadí, stačí domek s půdorysem 215×215 centimetrů. Když totiž vše dobře naskládáte, zůstane dost místa například i na sáňky pro děti, kolo či další věci, které jistou část roku jen překážejí.

Výběr velikosti domečku závisí na tom, co v něm plánujete schovat, určitě by tam mělo být především zahradní nářadí, abychom ho měli vždy po ruce, a také drobná mechanizace. Pokud je domek kvalitní, nezatéká do něj a vnitřní prostor nevlhne, lze do něj schovat i chemikálie, jako jsou hnojiva či postřiky. Možností skladování je tedy několik, v domku odložíte vše od strojů, klasického nářadí, ale i rýč, pomůcky jakými jsou posypový vozík a postřikovač, až po jmenované chemikálie.

Zahradní domek, přestože slouží jako skladiště, nemusí nutně narušit celkový dojem ze zahrady. Naopak, drobná dřevěná stavba nejenže zapadne do koncepce, může být dokonce samostatným estetickým prvkem. Dřevo je příjemný materiál a můžeme zvolit například srubové provedení této stavby, kde dřevo ještě více vynikne. V případě, že máme stavbu mimo zorné pole z terasy, můžeme ji využít jako předěl zahrady a domu. Vytvoříme skryté zákoutí, kde jednu stranu bude tvořit právě zeď zahradního domku. Jde-li o sluneční stranu, lze prostor vylepšit tenkou dřevěnou mříž treláž, kterou opřeme o stěnu domku. Treláž na kovovém rámu udrží i popínavé rostliny i keře, například růže, vinnou révu nebo břečťan, které domek ozdobí. Z převisu střechy může zase viset závěsný květináč s muškáty, u základů domku může vonět levandule.

Jaký typ zvolit

Existuje několik možností. Klasickým materiálem je dřevo, obligátní půdorys je čtverec, na střechy se nejčastěji používají asfaltové šindele, které jsou praktické a lehké, lze si vybrat i barvu. Střecha může však být i celá dřevěná, nebo pokrytá plechovým krytem, ve tvaru šindelů. Domek může mít i okno, abychom měli uvnitř hodně přirozeného světla.

Při nákupu musíme brát zřetel i na to, co v něm chceme uskladnit. Pokud v něm chcete mít motorové pomocníky, vybíráme raději z dvouplášťových konstrukcí s betonovým základem. Jejich výhodou je, že mezi vnější a vnitřní dřevěnou zeď lze dát tepelnou izolaci. V tom případě tam pak můžeme dát na zimu i hlízy a suchá semena.