Dopřejte si zlaté klasy pro zdraví i krásu

In Poradna, Zelenina by walsla

Žluté klasy kukuřice si mnozí z nás spojují s horkým létem. Ovšem na této pochoutce si můžeme pochutnat po celý rok, ať už na mražené nebo na zavařené. A na vánočních trzích zavoní vařená zlatá zrníčka od mnoha stánků.

Kukuřice setá (Zea mays) pochází z Ameriky, kde ji před více než 5 000 lety pěstovali staří Mayové, v Evropě ji pěstujeme zřejmě od 16. století. Vzhledem k tomu, že se používá k mlýnskému zpracování, řadíme ji mezi obiloviny. Je důležitým zdrojem vlákniny – obsahuje jí až 4 procenta – která stimuluje pohyb střev, a tak zajistí bezproblémové trávení. Díky vláknině lze předcházet zácpám, průjmům a buduje se odolnost imunitního systému.

Kukuřice obsahuje řadu vitaminů, mimo jiné skupiny B, C, provitamin A (karoten) a E, který má antioxidační účinky. V kukuřici jsou i minerální látky jako draslík, fosfor, jód, hořčík; posledně jmenovaný působí příznivě na nervovou soustavu a pomáhá snižovat stres. Konzumací kukuřice dodáme tělu rovněž řadu stopových prvků – mangan, molybden, měď, selen, železo nebo zinek. Například mangan se podílí na syntéze cholesterolu a mastných kyselin, navíc je nezbytný pro tvorbu bílkovin, cukrů a tuků, ničí viry a podporuje mužskou potenci.

Italové ji milují na sladko, my slanou

V Itálii je oblíbenou pochoutkou kukuřičná kaše, známá jako polenta, která se připravuje z kukuřičné mouky. Obvykle se podává samostatně s pikantním sýrem gorgonzolou a vínem nebo jako příloha k masu, zelenině a salátům.

U nás je kukuřice oblíbená spíše ve slané podobě, ovšem v poslední době se začínají objevovat i sladké kukuřičné trubičky plněné různými druhy krémů.