Každoroční dilema: ŽIVÝ – UMĚLÝ?

In Poradna by walsla

Budeme mít letos vánoční stromek živý řezaný, umělý nebo živý v kontejneru? Tento problém řeší každoročně téměř každá domácnost.

Většina živých stromků prodávaných ve stáncích pochází z plantáží, kde se pěstují speciálně pro Vánoce. Mají lepší vzrůst a jejich jehličí po uříznutí na stromku déle vydrží. I tak by měl stromek co nejdéle zůstat v chladu. Jedle jsou povětšinou z dovozu a pocházejí zejména z Dánska a z Německa. V zahradních centrech velkých obchodních řetězců pak pořídíme také jedle normandské a další druhy jehličnatých stromků.

Umělé vánoční stromky již dávno nevypadají jako kartáčky na čištění lahví od mléka. Stromečky sice nemají typickou vůni lesa, na druhou stranu ale neopadávají, bývají naopak velice souměrné a husté a jejich větvičky lze otočit do směru, ve kterém je chceme mít. Výhodou je také to, že s umělými stromky alergici nedostanou alergii na silice. Navíc si můžeme vybrat z různých velikostí a typů, některé mají na sobě dokonce i pravé šišky, osvětlení nebo jsou jejich větvičky posypané umělým sněhem. Sehnat je lze od výšky 60 do 290 centimetrů, náročný zákazník si může zvolit i barvu stromku, některé firmy nabízejí také stromky s pravým dřevěným kmenem a stromky do exteriéru. Jejich ceny se pohybují v rozmezí 250 až 3 500 korun.

Pro nadcházející svátky můžeme zvolit i stromek v květináči. Ten má obrovskou výhodu – můžeme ho pak pěstovat i nadále v zahradě nebo na balkoně. Pro tento účel jsou nejvhodnější stromky pěstované v tzv. kontejnerech, můžeme si je ale vypěstovat také sami. Sehnat můžeme tyto stromky v zahradnictvích či školkách. Při nákupu musí být stromek v nádobě i v prodejně v chladu, nesmíme zapomínat, že stromky v nádobách mají období vegetačního klidu. Proto je pobyt v teplé místnosti – i po doporučovanou maximální dobu jednoho týdne – pro rostlinu často neúnosný.

Aby stromek vydržel a byl na Štědrý den skutečnou ozdobou, měli bychom ho zhruba dva týdny před Vánoci umístit do chladnější a zároveň světlejší místnosti, kde je teplota 3 až 8° Celsia. Po týdnu květináč dáme na teplejší místo, kde bude teplota 15 maximálně 17° Celsia. Do pokoje, kde bude stát během svátků, ho dáme co nejpozději, nejlépe večer před Štědrým dnem. V této místnosti se snažíme udržovat teplotu kolem 20 stupňů Celsia, takto totiž vydrží stromek tři až pět dnů. Po celou dobu musíme dbát, aby byla zemina v květináči stále vlhká, ale pozor – v misce by voda neměla stát.

Když pak stromek vracíme na zahradu, postupujeme zase v opačném pořadí. Je také vhodné dát stromek do jámy i s květináčem, přihrneme ho zeminou a na to dáme ještě mulčovací kůru. Místo pro „vánoční“ stromek by mělo být v polostínu a v závětří.