POTRAVINY, které zlepší náladu

In Ovoce, Poradna, Zelenina by walsla

Protože žijeme v zeměpisném pásmu, kde se počasí mění, měli bychom dávat důraz na potraviny, které posilují imunitu. Právě odolnost imunitního systému hraje významnou roli v tom, jak se bránit malým virům či infekcím. Na naší odolnost má samozřejmě vliv i genetika a prostředí, v němž žijeme. Dobrou zprávou je, že stravovací návyky mohou imunitní systém značně ovlivnit, a tak zvýšit odolnost organismu vůči bakteriálním infekcím, ale i vzniku rakoviny. To, co jíme, ovlivňuje působení bílých krvinek – a ty působí v našem těle jako strážci pořádku. Neměli bychom se vyhýbat ani sportu a neodsuzovat vegetariány. Podle některých neoficiálních zdrojů prý mají dokonce sportovci a vegetariáni lepší imunitní systém, což ale neznamená, že i vy ho nemůžete mít stejně dobrý.

A pokud jste do svého jídelníčku zařadili následující potraviny, děláte pro své zdraví určitě hodně:

1. potraviny s vysokým obsahem zinku – když zinek tělu chybí, nemůže imunitní systém pracovat naplno. Lidé, kteří nemají v organismu dostatek zinku, trpí častěji infekcemi dýchacího ústrojí. Zinek obsahují játra, tmavé maso, mléko, vaječné žloutky, fazole, ořechy, dýňová semena a jeho největším zdrojem jsou ústřice.

2. jogurt – bojovník proti nemocem, který výrazně posiluje imunitní systém. Mluvíme samozřejmě o přírodním bílém jogurtu. Jeho pouhých 170 gramů denně zabraňuje chřipce, senné rýmě a špatnému trávení. Kromě toho jsou už běžně dostupné kozí či ovčí jogurty, které jsou balzámem na naši trávicí soustavu.

3. česnek – přírodní antibiotikum s protizánětlivými i protiplísňovými účinky, šťáva z česneku umí zastavit nebo alespoň zpomalit až dvacet druhů bakterií a na šedesát druhů plísní. Jistý lékař doporučuje až 15 stroužků česneku denně, snad nebude vadit, když je s ohledem na naše okolí nahradíme přírodními tobolkami, které lze sehnat v každé lékárně.

4. ovoce a zelenina bohaté na karoten – do jídelníčku bychom měli zařadit mrkev a špenát, a to buď v salátech, nebo jako šťávy. Karoten zvyšuje imunitní ochranu proti bakteriálním a virovým infekcím. Když vám mrkev či špenát nechutnají, sáhněte po jiné zelené či červené zelenině nebo ovoci.

5. houby shii-take (houževnatec jedlý) – velké hnědé asijské houby s výraznou chutí obsahují lentinan – tento glukan řadí v Japonsku mezi látky, které podávají onkologickým pacientům.