Potraviny pro dobrou náladu

In Poradna by walsla

Všeobecně platí, že ať chceme či ne, naši náladu ovlivňuje i jídlo, a proto není jedno, co, kdy a jak sníme.

Když si dopřejeme něco těžkého, co nám sice chutná, mohou nás v noci trápit noční můry a ráno se vzbudíme unaveni a s pocitem, že nás přejel parní válec. V práci budeme podráždění, může nás bolet hlava. Hlad nám na náladě také nepřidá, hlavně pokud se trápíme dietou a sníme denně jen tři kousky mrkve. Na výjimečné nápady zapomeňme a sportovní výkony také nepodáváme. Celý den se naše pozornost soustředí na to, jaké by to bylo dát si třeba super steak. Pokud jsme snědli něco vyloženě jen proto, abychom rychle zahnali hlad, nemůžeme očekávat, že budeme dobře naladěni. Budeme mít pocit, že jsme snědli sendvič i s obalem.

Pravdou je, že ne vždy jíme pravidelně a mnohdy nemáme čas a možnost stolovat jako gurmáni a každé sousto si vychutnat. Některé potraviny nám naštěstí špatnou náladu nebo únavu zaženou. Alespoň jednou za den si dopřejte něco z následujícího seznamu a přestanete se, zvláště nyní na podzim, tolik mračit:

1. Mějte u sebe stále banán, protože už jeho žlutá barva dodá dobrou náladu. Obsahuje ovšem také minerály a vitaminy. Pokud jsme zůstali bez oběda, zachrání nás dva banány. Své o tom vědí i sportovci, kteří na banány nedají dopustit.

2. Stimulátorem dobré nálady jsou i žampióny, protože obsahují kromě jiného i vitamin D a právě ten podporuje produkci serotoninu. Máte rádi žampiony? Tak se budete neustále usmívat!

3. Při neustálém stresu nás může zachránit celer. Je sice známý jako afrodiziakum, má však také uklidňující účinky, hodně vitaminů a rozhodně nás dostane do rovnováhy. Můžeme si ho společně s mrkví a okurkou nakrájet na proužky a namáčet v lehkém jogurtovém dressingu.

4. Celozrnné výrobky, rýže natural, proso a luštěniny rovněž podporují tvorbu serotoninu, jehož nedostatečná tvorba způsobuje depresi. Nevymlouvejme se, že nic nestíháme, celozrnná tyčinka se dá nosit neustále u sebe, stejnou službu udělá i hrst slunečnicových semínek.

5. Akčnější lidé by se měli soustřeďovat na jídla obsahující bílkoviny, která obsahují esenciální mastné bílkoviny. Vhodnými jsou krůtí prsa a losos.

6. Pokud se vám nezdá ani jedna z výše uvedených potravin, sáhněte po čaji z levandule, mateřídoušky nebo meduňky.

7. A nesmíme samozřejmě zapomenout na pravou čokoládu.