Ovocnou šťávu z rakytníku řešetlákového složenou z oleje, vody a dužniny – popsal už v 16. století švýcarský botanik a lékař Johannes Bauhin. V současné době využíváme všechny tři složky.
Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) je zeleno stříbrný keř a za jeho vlast je považována mongolská step, dnes je hojně rozšířený, mimo jiné v Číně, Nepálu, Indii i v Evropě. Jde o velmi nenáročnou rostlinu s oranžovými bobulemi. Je to rostlina dvoudomá, proto je potřeba vysadit samčí i samičí keře.
A jaké má rakytník účinky? Jeho plody mají vysoký obsah vitaminu C, a proto dostal přezdívku citroník severu. Údajně totiž všechny citrusové jako grapefruit, citron či pomeranč strčí do kapsy – má v sobě až desetkrát více vitaminu C! Už jen jedna jeho oranžová bobule pokryje potřebu tohoto vitaminu na celý den. Je známé, že „céčko“ zvyšuje imunitu, pomáhá léčit chřipku a také zvyšuje výkonnost.
Rakytníkové tablety s oblibou užívají lidé, které překvapí jarní únava. Rakytník dále obsahuje vitaminy A, K, flavonoidy, karotenoidy, karoteny, kyselinu listovou, provitamin D, třísloviny, minerální soli a nenasycené mastné kyseliny.
Zdravý a mimořádně účinný je i olej z dužniny plodů. Ten zase pomáhá podrážděné nebo zanícené pokožce. Olej lze i pít, je výborným antioxidantem a kůži chrání před sluncem. Účinný je i v boji proti jizvám, které se lépe hojí. Olej obsahuje vitamin E, díky němu pokožka pomaleji stárne. S oblibou se v poslední době přidává do dětských kosmetických a léčivých přípravků.
Zdravá jsou i semena rakytníku, která obsahují omega-3 mastné kyseliny, olej z nich je vnímán jako prevence srdečně-cévních a oběhových onemocnění.
A zajímavosti na závěr: Ve středověku se větvičky rakytníku používaly jako ochrana před démony a zlými kouzly!