Vaše recepty na BRAMBOROVÝ SALÁT

In Poradna, Recepty, Zelenina by walsla

Tento recept poslala paní Pavla z Hradce Králové

Co potřebujeme: 750 až 1000 g brambor uvařených ve slupce, 1 střední cibule, 1 sklenička (330 g) sterilované zeleniny podle chuti, 1 malá lžička soli, 1 zakysaná smetana (200 g), na špičku nože pepře (nemusí být)

Jak na to: do mísy nakrájíme oloupané uvařené brambory (nebo je protlačíme mřížkou), ze sterilované zeleniny slijeme vodu a zeleninu přidáme na brambory společně s nadrobno nakrájenou cibulí, osolíme a přidáme zakysanou smetanu. Vše dobře promícháme a je hotovo.

Recept od paní Terezie 

Jak na to: Brambory uvaříme ve slupce, po vychladnutí oloupeme a protlačíme sítkem na bramborový salát.

Mezitím si uděláme bešamel: větší kousek másla (asi 5 dkg) rozpustíme s kastrolku, přidáme mouku, opražíme a přidáme mléko a uvaříme kašičku, kterou necháme vychladnout.

Dále uvaříme mrkev, petržel, celer ve vodě, do které přidáme ocet. Do nakrájených brambor nastrouháme jablko a nakládané okurky.

V mixéru ušleháme z oleje (1 dl) a jednoho vejce majonézu. Osolíme, opepříme, přidáme citronovou šťávu, pak studený bešamel, trochu cukru podle chuti (kdo má rád, může dochutit i worcestrovou omáčkou) a asi půlku velkého balení bílého jogurtu. Zeleninu nakrájíme a vše smícháme s brambory. Je to trochu pracné, ale výsledek stojí za to.