BYLINKY, KTERÝM SE DAŘÍ I BEZ ZVLÁŠTNÍ PÉČE

In Okrasná zahrada, Příroda by walsla

Zajímavé bylinky – používané v kuchyni jako koření – dodají ekozáhonu nejen svěžest, ale i příjemnou laskavou relaxační vůni, přitom odeženou i malé škůdce, například slimáky.

Při pohledu na hnojené a postřikované bylinky, které jsou k dostání v supermarketech, nás na ně přejde často chuť. Zkusme si proto raději dopěstovat své vlastní.

Bezproblémové jsou například rozmarýny, šalvěje či tymiány. Kvůli výrazné ne příliš příjemné vůni, kterou šíří daleko kolem sebe, se jim vyhnou dokonce i slimáci a další škůdci. Jiné druhy, jako meduňka, dobromysl – oregano či máta jsou natolik vytrvalé, že se rychle rozrůstají a vytvářejí souvislé zelené koberce. Pokud se rozmnoží příliš a je z nich spíše obtížný plevel, můžeme si pomoci tzv. zpětným řezem.

Téměř všechny bylinky vyžadují slunné místo, čím více slunečního záření absorbují, tím budou jejich chuť i vůně intenzivnější.

Oregano lze pěstovat všude, kde se dá. Tvoří drobné keříčky vysoké asi 20 centimetrů.

Meduňku nemusíme pěstovat jen jako bylinku, díky hezkému vzrůstu ji lze zasadit i do okrasných záhonů.

Pažitku sadíme na místa s dostatkem světla. Kromě toho, že je tato rostlinka užitečná (nať), díky květům je i ozdobou záhonů.

Související články