KDYŽ PŘICHÁZÍ RÝMA, NASTUPUJE ČESNEK

In Poradna, Zelenina by walsla

Že je česnek zdravý, to snad není nutné ani připomínat, jeho léčivé účinky znali už ve středověkém Egyptě či v antickém Řecku.

V současném nestálém, zcela netypickém počasí není nouze o chřipky, bolesti hlavy či krku. Jedním ze zaručených a léty osvědčených léků je samozřejmě česnek – nejlépe s medem. A česnek pomáhá také při infekcích trávicího systému, snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak. Ovšem má jeden nedostatek, a to dost zásadní – je nevábně cítit.

Typické aroma česneku způsobují silice, které se uvolňují při narušení buněční stěny a na vzduchu oxidují, před konzumací je tak lepší ho okysličit tím, že ho třeba lisujeme. Aby jeho chuť nebyla tolik výrazná a palčivá, smícháme ho s medem, navíc ho můžeme konzumovat s chlebem.

Významné jsou hlavně antibiotické vlastnosti česneku, vědci prý potvrdili i příznivý vliv česneku při prevenci proti srdečně cévním onemocněním a při předcházení opakovanému infarktu.

A samozřejmě si bez česneku neumíme představit ani vaření. Navíc účinky česneku tepelnou úpravou zcela nezmizí, ovšem nesmíme ho vařit příliš dlouho, raději ho tedy přidáváme do téměř uvařených pokrmů nebo přímo do hotových jídel. Když například začne na pánvi žloutnout, je potřeba stáhnout teplotu na minimum, aby se z česneku uvolnilo co nejvíce chuti. Kousky česneku pak z pánve vyjmeme, olej však zůstane výborně ochucený.