KRÁLOVNY, KTERÉ KVETOU JEDINÝ DEN

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Každý jejich květ lze obdivovat jediný den, ovšem v záhonu denivka (i další tzv. liliovky) dělá radost během celého léta.

Pro své štíhlé listy a nápadné květy, které připomínají lilii, se stala z denivky oblíbená rostlina. V minulosti ji lidé znali jako rostlinu se žlutými a oranžovými květy, v posledních letech se objevují už v purpurové či krémově bílé barvě.

Liliovky  rozevřou květy většinou dopoledne a ten do večer uvadne. Proto také jejich latinský název Hemerocallis – řecké „hemera“ je v překladu den, „kalos“ má význam krásný. Ale pozor, některé druhy kvetou i v noci – otevírají se večer a ráno uvadají. Jednotlivé skupiny těchto rostlin na záhonech kvetou postupně týdny – od léta až do podzimu.

A odkud jsou? Z Asie. V čínské literatuře je zmínka o těchto kytkách už v roce 65 před naším letopočtem jako o jídle a píše se v nich rovněž jako o léku. Do Evropy se dostaly v polovině 16. století, do Ameriky je dovezli osadníci právě z Evropy a z jejich zahrad se dostaly později do volné přírody. Jejich první botanický popis pochází z roku 1760, tehdy se uváděly tři druhy lilií.

Liliovky jsou trvalky, kterým se daří ve vlhkých výživných půdách a místech s dostatečně vlhkými mikroklimatickými podmínkami, snesou ale i jiné druhy půdy. Po zakořenění vytvářejí trsy. Rostliny potřebují dostatek výživy, takže na jaře zapracujeme do půdy, v níž rostou, více domácího kompostu a zkompostovaného listí, které udrží v půdě potřebnou vlhkost. Na podporu růstu kytek použijeme pelety kuřecího trusu a pravidelně jim dodáváme draslík, aby v létě bohatě kvetly.

Záhony udržujeme v pořádku tak, že odkvetlé květy odstraníme, trsy listů koncem podzimu odumřou a na jaře vyrostou zas.