Ledový salát má okrajové listy světle zelené, ale střed hlávky má barvu téměř bílou – šťavnaté listy mají vynikající nasládlou lahodnou chuť.
Obsahuje vitamín A, B, C, E a K, kromě toho ještě například sodík, draslík a železo.
Salát podporuje tvorbu kostí a krevní srážlivost, uklidňuje nervy, zmírňuje stres a pomáhá při usnutí. Dále je ledový salát vhodný k redukčním dietám, jelikož snadno zasytí, má vysoký obsah vlákniny a přitom dodá jen velmi málo kalorií.
Ledový salát si můžeme koupit během celého roku, musíme dávat pozor, aby neměl košťál hnědé zabarvení – známka, že už salát není čerstvý. Salát je poměrně trvanlivý – v lednici zůstane čerstvý i dva týdny.
Konzumujeme jej ponejvíce čerstvý, v různých zeleninových salátech, či přílohách, nebo jako obloha hlavního jídla, výborný je v kombinaci s kuřecím masem, nebo lososem či tuňákem.
Recept na lehkou večeři : Ledový salát se sušenými rajčaty a olivami
Co potřebujeme: ledový salát, barevné olivy (70 g), 8 až 10 ks sušených rajčat, 60 g sýru feta, 2 až 3 lžíce uvařeného bulguru (když nebude, nevadí, je to chutné i bez něj), ředkvička, kapary, olivový olej, pepř, sůl, provensálské koření, světlý balzamikový olej
Jak na to: listy salátu natrháme na menší kousky, nakrájíme ředkvičku. Olivový olej ochutíme balzamikovým octem, pepřem a kořením. Do mísy dáme salát, ředkvičku, kapary, olivy, sušená rajčata, bulvár a na kostky nakrájenou fetu. Posolíme, přelijeme zálivkou a lehce promícháme. Podáváme s bílým pečivem a pečeným masem.