LÉK S NÁZVEM SÓJA – MASO Z ASIE

In Poradna by walsla

Pro vegetariány znamená tofu (měkký sýr ze sóje) dokonalou náhradu za živočišné bílkoviny. Umějí si ho připravit tak, že jim připomíná například řízek.

Sója, která obsahuje kvalitní oleje a tuky s obsahem lecitinu a vitaminu E, se skládá z aminokyselin – a právě ty se za normálních okolností nacházejí jen v masu.

Ne nadarmo ji Číňané, kteří sóju konzumují ve velkém už přes pět tisíc let, nazývají „masem Asie“.  Tamní lidé věří tomu, že sója omlazuje a umí ji připravit – obrazně řečeno – na milion způsobů – s exotickými názvy jako tempeh, natto, miso či tamari.

Sója sice pochází z Asie, ovšem dnes se pěstuje už také ve Spojených státech, Brazílii, Argentině, Mexiku a samozřejmě u nás v Evropě.

Když je řeč o sóje, nemáme na mysli jen tofu, které lze různě upravovat. Sója jsou i boby, mléko, vločky, oleje, mouka, ale pozor – sója musí být vždy tepelně zpracovaná!

Někteří říkají, že sója je mezi potravinami malý zázrak: zvyšuje koncentraci a paměť, omlazuje a má protizánětlivé účinky. Kromě toho prý zlepšuje zrak, odvodňuje organismus a pomáhá při hubnutí, chrání ledviny a umí srovnat hladinu dobrého a špatného cholesterolu. K vitaminům, které obsahuje, se řadí železo a draslík, B, E, fosfor a samozřejmě je sója neuvěřitelným zdrojem vlákniny.

Začít ráno sójou je podle odborníků na výživu zárukou dokonalého dne, jsme pak totiž aktivní, svěží a koncentrovaní.