Pro vegetariány znamená tofu (měkký sýr ze sóje) dokonalou náhradu za živočišné bílkoviny. Umějí si ho připravit tak, že jim připomíná například řízek.
Sója, která obsahuje kvalitní oleje a tuky s obsahem lecitinu a vitaminu E, se skládá z aminokyselin – a právě ty se za normálních okolností nacházejí jen v masu.
Ne nadarmo ji Číňané, kteří sóju konzumují ve velkém už přes pět tisíc let, nazývají „masem Asie“. Tamní lidé věří tomu, že sója omlazuje a umí ji připravit – obrazně řečeno – na milion způsobů – s exotickými názvy jako tempeh, natto, miso či tamari.
Sója sice pochází z Asie, ovšem dnes se pěstuje už také ve Spojených státech, Brazílii, Argentině, Mexiku a samozřejmě u nás v Evropě.
Když je řeč o sóje, nemáme na mysli jen tofu, které lze různě upravovat. Sója jsou i boby, mléko, vločky, oleje, mouka, ale pozor – sója musí být vždy tepelně zpracovaná!
Někteří říkají, že sója je mezi potravinami malý zázrak: zvyšuje koncentraci a paměť, omlazuje a má protizánětlivé účinky. Kromě toho prý zlepšuje zrak, odvodňuje organismus a pomáhá při hubnutí, chrání ledviny a umí srovnat hladinu dobrého a špatného cholesterolu. K vitaminům, které obsahuje, se řadí železo a draslík, B, E, fosfor a samozřejmě je sója neuvěřitelným zdrojem vlákniny.
Začít ráno sójou je podle odborníků na výživu zárukou dokonalého dne, jsme pak totiž aktivní, svěží a koncentrovaní.