OCHRANA BEZ CHEMIE – 2

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna by walsla

Dravé roztoče – na révu a ovocné stromy

V sadech a ve vinohradech často škodí sviluška chmelová a ovocná, vlnovník révový a hálčivec révový. Proti můžete zasáhnout roztočem Typhlodromus pyri. Je velmi životaschopný, nemá-li dostatek potravy, umí dlouho hladovět. Když se dostatečně rozmnoží, udrží škůdce pod úrovní škodlivosti. Pásy s roztoči se připevňují na keře révy nebo na větve stromů. Aplikace je jednorázová a účinnost dlouhodobá.

Parazitické houby – pomáhají rostlinám i půdě

Součástí mnoha biopřípravků jsou parazitické houby, například Trichoderma harzianum. Přípravky se používají k dezinfekci půdy a účinně ovlivňují zdravotní stav rostlin. Mezi takové přípravky patří Trifender, Trichostar, Tichomil a Trkaným-P, jen nedávno byla objevena houba Pythium oligandrum, která si umí poradit s padáním klíčících rostlin. Obsahují ji přípravky Biodelta či Polyversum.

Rada na závěr

Některé biopřípravky lze koupit v běžných zahrádkářských prodejnách, ale většinu si musíte objednat u prodejců, kteří se specializují na biologickou ochranu rostlin. Je důležité pozorně si přečíst návod na použití a dodržovat pokyny výrobců.