Orchideje – královny pokojových rostlin

In Okrasná zahrada by walsla

V posledních se setkáváme s názorem, že pěstování orchidejí je jen pro zkušené a laik za krásný květ vyhodí peníze zcela zbytečně. Je tomu skutečně tak? Je pravda, že pěstování některých odrůd této překrásné rostliny, je věda. Neplatí to však pro běžné prodávané druhy v květináčích. Důležité je, abychom věděli, co kytka potřebuje a úspěch bude zaručený.

Květy

Důvod, proč jsou orchideje tak oblíbené, je hlavně krása a různorodost květů, která vychází ze závislosti na opylování zvířat. Na lákání hmyzu a ptáků využívají nápadné a kontrastní zabarvení, aromatické látky či nektar. Květy často napodobují samičky hmyzu, čímž lákají samečky k opálení. „Přetvářka“ orchidejí zašla až ta tak daleko, že dovedou napodobit rostliny, které nabízejí nektar.

Listy

Orchidej s pevnými masitými listy ocení místo s plným osvětlením, rostliny s velkými a měkkými listy spíše mírný stín. Existují však i výjimky. V podstatě se orchideje umí prostředí částečně přizpůsobit.

Vzdušné kořeny

Ty drží rostlinu v substrátu, zásobují vodou a živinami. Ukládají látky k dalšímu využití a tvoří vhodné prostředí pro mykorhizní houby (ty mají podobu nepatrných mikroskopických vláken, která se napojují na kořeny stromů a rostlin). Kořeny jsou pokryté vrstvou odumřelých buněk, ta nasaje vodu jako houba a uchová až do doby, dokud ji zbytek rostliny nepřijme. Orchidejím neprospívá časté zalévání, naopak nezbytné je propěstovat je ve vzdušném substrátu. Už při koupi si musíme vybrat orchidej se zdravými kořeny.

Květinová gymnastika

Květy většiny orchidejí od chvíle, kdy se u nich objeví poupata, až do rozkvétání otočí o 180 stupňů. Tato květinová gymnastika má především význam praktický – pysk, okvětní lístek tvarem a často i zabarvením se tímto výrazným obratem dostane do dolní části květu a slouží jako „přistávací“ plocha pro opylující hmyz.