orchidée, A.M. Orchidées, Salon international « Orchidées au pays des Incas », FFAO, 20 janvier 2013, Fondation Eugène Napoléon, Paris 12e (75), photo Alain Delavie

Orchideje – rozmnožování

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Jak se rozmnožují? Orchideje se mohou množit (jako ostatní rostliny) – semeny (generativně), anebo různými částmi rostliny (vegetativně) – tento způsob volí amatérští pěstitelé.

Generativní způsob

Rozmnožování orchidejí drobnými semeny, která klíčí jen v přítomnosti symbiotických hub, je velmi náročné a v domácích podmínkách prakticky nemožné.

Vegetativní způsob

Rod můrovec lze rozmnožovat dceřinými rostlinami, které vyrůstají na stoncích. Když mají kořínky dlouhé zhruba 5 centimetrů, vysadíme je přímo do květináčů. Za dobrých podmínek jsou po roce schopné kvést. Běžný pěstitel si může svou orchidej rozmnožit i jednoduchým dělením při předsázení.

V prodeji v květináčích stojí můrovec na prvních příčkách. Pěstované rostliny kříženého můrovce (Phalaenopsis) pocházejí hlavně z křížení P. amabilis, P. equestris, P. aphrodotae, P. stuartiana, P. sanderiana a P. schilleriana. Tento druh je oblíbený především díky dlouhé trvanlivosti květů – když o ně patřičně pečujeme, vydrží totiž až deset týdnů.

MINIATURNÍ ORCHIDEJE

Těchto květin je na trhu bezpočet. Nejčastěji se prodávají právě kříženci rodu můrovec (Phalaenopsis). Tyto miniorchideje se hodí pro pěstování v různých skleněných nádobách různých tvarů a velikostí. Časem ale vyrostou a je potřeba je přesadit. Jejich květy zůstanou i nadále drobnější.