OSVĚDČENÉ RECEPTY

In Okrasná zahrada, Poradna, Recepty by walsla

Afrikány proti housenkám

O těchto nenáročných letničkách se napsalo již hodně, protože v zeleninové zahradě odpuzují háďátka. Tady však jejich repelentní účinek nekončí. Výluh z těchto rostlin působí proti housenkám různých druhů motýlů.

Recept: V litru vařící vody postupně rozmixujeme 100 g čerstvě natrhané natě, přidáme trochu tekutého mýdla a směs macerujeme do příštího dne. Získaný roztok filtrujeme a zředíme ještě dalším půl litrem vody.

Křenem proti monilióze

Mnoho zahrádkářů zlobí křen, který, když se rozhodne, rozroste se jako plevel. Křen může být ale také užitečný – vybereme několik kořenů společně s listy a připravíme si z nich postřik. Díky silicím účinkuje proti monilióze ovoce i proti zasychání výhonků třešní. Stromy ošetříme před, během i poté, co odkvetou. Postřik může uškodit včelám, proto ho aplikujeme po setmění, když už jsou v úlech.

Recept: 300 g nasekaných listů a kořenů zalijeme vodou a necháme louhovat tři hodiny. Potom výluh povaříme 30 minut, zředíme ho 10 l dešťové vody a ještě jeden den necháme stát, potom můžeme aplikovat na ovocné stromy.

Aloe proti mšicím

Snad každý z nás tuto léčivou rostlinu zná a mnozí ji pěstují doma i jako pokojovku. Má velmi hořkou chuť a rychle si z ní lze připravit postřik proti mšicím.

Recept: Smícháme 1 kilogram šťávy z aloe s litrem vody a pomocí štětce nebo rozprašovače naneseme na postižené rostliny.