Nudle s mákem, makové koláčky, rohlíčky či houstičky s mákem a pěkně vypečené, anebo švestkový koláč mákem sypaný…. Kdopak by si na takových dobrůtkách nepochutnal? A co až si uvědomíme, že mák není jen chutný, ale také prospívá našemu zdraví.
Mák setý (Papaver somniferum L.) je stará kulturní rostlina, která se pěstovala již v 6. tisíciletí př. n. l. v oblasti Středomoří a o tisíc let později v Mezopotámii sloužil jako zdroj opia. Mák je rostlina jednoletá, mírně namodralá a dorůstá do výšky 30 – 150 cm. Kvete v srpnu, jeho jemné květy mají bílou barvu s fialovou skvrnou. Plody jsou mnohosemenné tobolky – makovice. Zralá makovice je světle šedá, téměř kulovitá, velká 3 – 5 cm s malým roztřepeným kloboučkem.
Obsahuje velké množství vápníku (několikanásobně více než mléko nebo sýry), který je nepostradatelný pro vývoj kostí (nedostatek tohoto prvků způsobuje osteoporózu), zubů, ale i svalů či nervové soustavy (zajišťuje přenos vzruchu mezi nervovými buňkami).
Kromě vápníku obsahují semena máku i další důležité látky jako sodík, draslík, hořčík a cenné kyseliny (až 60%), které dodají organismu energii. Kyselina linolová je prevencí kardiovaskulárních onemocnění, alkaloidní látky tiší bolesti. Mák pomáhá zlepšovat náš spánek a usínání. V lidovém léčitelství je známý jako lék na onemocnění dýchacích cest.
Přínosem pro pleť, vlasy, nehty a pokožku je další vitamín obsažený v máku – E, který regeneruje i pomáhá při léčbě třeba ekzémů, či lupénky.