Jeho chuť připomíná spojení papriky a cibule, výborná je jeho kombinace v polévce s mrkví. Obsahuje aromatické látky s obsahem síry, což má společné s cibulí či česnekem. A právě té může pórek děkovat za léčivé a preventivní účinky.
Na rozdíl od květáku je pórek zdravý celý – tedy i s listy, které lékaři a odborníci na výživu radí nevyhazovat, více užitku totiž udělají v lidském těle, a to hned po konzumaci. Kdo si dopřává pórek pravidelně, brání se bakteriím a plísním – pórek je z těla doslova vyžene. Navíc si lidé, kteří si pórek oblíbili, pročišťují žaludek a zefektivňují průchodnost střev. Tuto zeleninu by měli do svého jídelníčku zařadit i lidé, kteří jedí hodně tučná jídla.
Pokud se stane pórek pravidelnou součástí našeho menu, budou se v našem organismu dít doslova zázraky a začne klesat cholesterol v krvi. Obohatit stravu o pórek by měly i ženy, které trpí častými opakovanými záněty močového měchýře.
Pórek se poradí i s křečovými žilami – účinné látky, které obsahuje, totiž působí proti nadměrnému zahušťování krve. Tato vzácná zelenina obsahuje navíc zinek, mangan a selen, díky kterým chrání imunitní systém a posiluje metabolismus. Podobně jako mrkev či brambory je i pórek sezonní zelenina. Existuje zimní i letní, oba jsou moc chutné.