a ještě jednou: Zkouška klíčivosti

In Poradna, Příroda by walsla

Máte-li zbytky osiva z jedné šarže, zkuste otestovat jejich klíčivost. Téměř u všech druhů zeleniny a kytek je vhodná pokojová teplota 20 až 25 st. Celsia, výjimkou je pouze osivo cibule, pórku a pažitky – klíčí při teplotě 15 až 20 st. Celsia.

A jak na to?

Přesný počet semínek položíme na navlhčenou papírovou utěrku, a to v přiměřeném odstupu od sebe, aby měly kořen a vyklíčené lístky dostatek místa pro svůj růst. Když jsou semínka rozložená, přikryjeme je další vrstvou mokré utěrky. Vše srolujeme a takto připravenou rolku vložíme do igelitového pytlíku s předem udělanými otvory a uzavřeme ho. Srolovanou utěrku postavíme do sklenice – tím zajistíme rovnoměrné proudění vzduchu. Osivo začne klíčit zhruba za 7 až 10 dnů.

Pokud vyklíčí více než 75 procent semínek. Můžeme je zasít, jak jsme zvyklí.

Při klíčivosti 74 – 50 procent je možné osivo stále ještě použít, ale musíme vysévat hustěji.

Pokud ale vyklíčí méně než 50 procent, je kvalita semínek špatná, proto je lepší koupit semínka nová.

Související články