Brambořík do zahrady

In Okrasná zahrada by walsla

Asi dvacet druhů bramboříků roste ve Středomoří, od Španělska po východní Irán a dokonce se objevily až na severovýchodě Afriky. Některé z nich jsou odolné méně, jiné více a hlavně bývají menší než bramboříky v květináčích.

Bramboříky, které kvetou na podzim a v zimě, můžeme při vysazování kombinovat se vždy zeleným břečťanem. Je vhodný do skalek, odrůdy s mramorovými a stříbrnými listy skvěle vyniknou v kombinaci s tmavě zabarvenými listy dlužichy nebo sedoulku japonského.

Na jaře kvetoucí bramboříky se hodí jako podsadba velmi brzy kvetoucích keřů (hamamelis, jasmín), nebo jako partner pro sněženky či talovín zimní.

Brambořík břečťanolistý (Cyclamen hederifolium) – je oblíbená zahradní rostlina na rozdíl od rozšířeného bramboříku nachového (Cyclamen purpurascens)jeho květy nevoní a na každém korunním lístku je ouškatý výrůstek. List vzdáleně připomíná list břečťanu, na rubu je zelený.

Brambořík břečťanolistý (stejně jako další botanické druhy tohoto rodu) je zahrnut do mezinárodní úmluvy o ochraně ohrožených druhů CITES.

Od února do dubna kvete Cyclamen coum, který se u nás nevyskytuje, naopak roste v oblasti kolem Černého moře, a to Turecka přes Bulharsko, Krym až po Kavkaz a severní Írán, areál zasahuje až do východního Středozemí (Sýrie, Libanon, Izrael). V areálu se rozlišuje několik poddruhů a forem. Tento druh je zároveň uveden v seznamu přísně chráněných druhů rostlin Úmluvy o ochraně evropských planě rostoucích rostlin, volně žijících živočichů a přírodních stanovišť. Je uveden i v Červené knize Ruska.