JARO JE DOSLOVA ZA ROHEM. MÁTE UŽ OSIVO?

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Rok se s rokem sešel a co nevidět je opět jaro. Právě nyní je nejvyšší čas připravit se na novou sezonu zeleniny. Je třeba roztřídit osivo, naplánovat záhony, případně dokoupit nové odrůdy.

A obchody si už také začínají plnit barevnými pytlíky s lákavými fotografiemi chutné zeleniny. Při koupi ale musíme více než na fotky zaměřit na čísla na zadní straně obalu. Z nich vyčteme, kdy bylo osivo balené, jaká je jeho deklarovaná kategorie i datum, dokdy výrobce garantuje jeho kvalitu.

Je důležité vybírat druhy a odrůdy, které jsou vhodné pro naši pěstitelskou oblast. Kupujeme jen certifikované osivo se zárukou kvality – například označení C1 nebo C2 znamená, že jde o osivo první generace, písmeno S označuje standardní osivo, H zase, že jde o hybridy.

Velmi důležitá je klíčivost, která je úzce spojena s věkem osiva. Tento údaj je proto první, kterého bychom si měli na obalu v obchodě všímat.

Mezi zahrádkáři je rozšířený zvyk sít osivo hustěji pro případ, že některá semínka nevyklíčí. Máte-li problém s rovnoměrným výsevem, přijdou vám vhod výsevní osivové pásky. Osivo je ošetřené a v pravidelných rozestupech přichycené na proužku. Jde o papírové pruhy, ve kterých jsou umístěná semínka různých druhů rostlin v ideální vzdálenosti od sebe. Papír je v půdě biologicky rozložitelný, lepidlo se rozpustí ve vodě a semena vyklíčí přesně tam, kde je chcete mít.

Výhodou je, že se prodávají různé kombinace, což umožňuje pěstovat i na menším záhonu několik různých zelenin – nejčastější a velice oblíbená je kombinace ředkvičky a mrkve či petržele a cibule.