Jedlé květiny z naší zahrádky

In Okrasná zahrada, Poradna, Recepty by walsla

Afrikán (aksamitník): nahrazuje se jím šafrán, má nasládlou anýzovou chuť, a tak se hodí do omáček, polévek a třeba i na kuřecí pečeni. Nálev z celé rostliny se pije při bolestech břicha nebo se přidává do koupele při revmatických onemocněních, čaj z této kytky má výborné účinky proti migréně a po nadměrném požití alkoholu.

Jetel luční: jeho celé květy se přidávají do salátů, musejí být ale opravdu čerstvé, jinak jsou hořké, použít se může i celá rostlina. Jetel luční je léčivá bylinka, má dezinfekční účinky, pomáhá proti kašli a rýmě.

Fialka vonná (violka): má sladkou výraznou chuť. Když květy zamrazíme v ledových kostkách a použijeme pak v nápojích, vypadají velmi dekorativně. Fialka se hodí k zmrzlině, dezertům a dokonce mohou být i kandované. Jedí se i listy (chutnají jako špenát).

Recept na bonbóny z fialek: Květy namočíme do rozšlehaného bílku a pak obalíme v třtinovém cukru. Necháme zaschnout.

Lichořeřišnice: patří mezi nejčastěji používané květy v kuchyni, její ještě nezralé plody se nakládají do kyselých nálevů a používají se jako kapary. Listy i květy se používají do salátů, poupata se dají nakládat jako kapary stejně jako nezralá semena, celé květy se přidávají do pikantních předkrmů, skvěle dochutí například šunkovou pěnu, okvětní lístky můžeme dát do sendvičů nebo na sýrové talíře.

Pampeliška: mladá nerozvinutá poupata smažená na másle chutnají podobně jako smažené žampiony. Nejchutnější a hodně sladké, až medově, jsou právě mladé květy. Lze je nakládat do octu či vína, používají se k výrobě sirupů, okvětními lístky můžeme ochutit rýži, dát je do salátů nebo omáček.

Levandule: sladká květinová vůně se hodí k dezertům, zmrzlině, čokoládě, květy mohou zdobit sekt, šlehačku, sorbety, ovocné saláty. Levandulový olej se považuje za toxický.

Růže: chuť je sladká, aromatická, může připomínat jahody nebo kyselá jablka. V kuchyni se odstraňuje spodní bílá část okvětních lístků – je totiž hořká. Větší lístky dáváme do salátů nebo na dezerty.

A nyní květiny, kterým je lepší se v kuchyni vyhnout: azalka, narcis, oleandr, rododendron, durman, konvalinka, lilie, koniklec, plamének, pryšec chvojka.