NĚŽNÁ PŘÍBUZNÁ SNĚŽENKY – BLEDULE JARNÍ

In Okrasná zahrada by walsla

Po zimních šedivých dnech očekáváme s napětím jaro… a jaro předznamenávají sněženky a také bledule – tyto kytky si ve volné přírodě mnozí zaměňují.

Vlastí bledule je jižní Evropa od Pyrenejí až po Rumunsko a západní Rusko. V přírodě se často vyskytuje ve vlhkých lesích a na lukách od nížin až po úpatí hor, najdeme ji i v nižších horských oblastech.
Podobně jako sněženka i bledule jarní (Leucojum vernum) má květy se šesti okvětními lístky, od sněženek se liší tím, že mají stejnou velikost a tvar. Mají jemnou vůni a déle kvetou… Kvést začínají bledule zhruba měsíc po sněženkách – první květy se obvykle objevují v březnu (v teplejších lokalitách i dříve, jednoduše na ně trefíme hned, jak začne tát sníh). Má úzké listy podobné listům narcisů, stonek bývá dlouhý 15 až 20 cm a vyrůstá na něm jeden bílý květ ve tvaru zvonku. Konečky okvětních lístků zdobí zelenožluté skvrny.

Bledule jarní karpatská (Leucojum vernum carparhium) má ovšem okvětní lístky zdobené žlutými hroty a na 30 cm dlouhém stonku vyrůstají dva květy. Kromě toho, že je bledule odolná vůči chladu, vyhovuje ji i vlhká a podmáčená půda, což je pro cibulky neobvyklé, dlouhé suché období je nevyhovující. Daří se jí v polostínu listnatých stromů i poblíž jezírka.
Je možné ji množit ze semínek, která dozrávají v tobolkách, nejvhodnějším způsobem rozmnožování je dělení jejich cibulek a pak je vysadíme – nejvhodnější je vysadit je v trsech po 3 až 4 cibulkách do hloubky 8 až 10 cm a ve vzdálenosti 10 cm, vysazují se v září až říjnu. Pokud je necháme v zemi, vytvoří hezký kvetoucí koberec.

Chceme-li, aby nám bledule dělaly radost celý rok, vysadíme jarní, letní i podzimní, existuje asi 10 druhů a kultivarů bledulí. Některé nesou na stoncích i více než jeden květ. Jejich latinský název je Leucojum, některé druhy botanici v roce 2004 přeřadili pod latinský název Acis.

Bledule letní
Bledule letní (Leucojum aestivum) – kvete v květnu, je vyšší než její jarní příbuzná, na stonku má několik menších květů. Kultivar Gravetye Giant vyroste až do výšky70 cm, vysazuje se na podzim, do hloubky asi 10 cm, má ráda vlhkou půdu bohatou na humus.

Bledule podzimní
Acis autumnalis kvete od konce léta, na krátkých silných stoncích se objevují bílé květy s růžovým nádechem, často kvete ještě před úplným rozvinutím listů. Tato rostlina pochází ze Středomoří a vyžaduje sluneční místo a dobře propustnou půdu.

Věděli jste, že…
…všechny druhy bledule, které u nás rostou ve volné přírodě, jsou ohrožené a tedy chráněné
bledule je jedovatá, obsahuje jedovaté alkaloidy, které mohou způsobit nadměrné slinění, průjmy, zvracení a celkovou slabost