VYPĚSTUJTE SI DOMA BYLINKY

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

I kvůli náročné ekonomické situaci se mnozí z nás rozhodli vrátit k zahrádkaření a za „oběť“ určitě padnou mnohé dosud úhledné trávníky. A je zajímavé, že lidi to baví, vyměňují si informace jak co pěstovat, kde sehnat nejlepší semínka… Lidé znova objevují kouzlo chvil strávených na čerstvém vzduchu, starají se o kousek půdy a dopěstují vlastnoručně zasetou a zeleninu či ovoce.

Pokud si zatím jen pohráváte s myšlenkou na zahrádku, můžete své „schopnosti“ vyzkoušet na pěstování bylinek. Mohou se vysazovat volně na zahrádce a méně zkušeným postačí i jen několik květináčů a semínek. Bylinky potřebují hodně světla, proto je důležité je umístit na světlá místa v bytě, vhodné jsou okenní parapety, v teplejších měsících balkony, mohou zdobit přístupová schodiště či vnitřní dvůr u domu.

při nákupu semínek je nezbytné vědět, v  jaké nádobě je budete pěstovat. V současné době jsou na trhu tzv. samozavlažovací květináče, které mají skryté zásobníky vody. Ty dávají rostlinám vláhu delší dobu, stav vody lze kontrolovat přes otvor na  nalévání. Na  výsadbu je vhodné použít zahradnický substrát. Do větší nádoby či květináče je třeba přidat na dno i drenážní vrstvu – může to být obyčejný štěrk nebo speciální materiál keramzit, který se přikryje textilem. Když pak budete bylinky zalévat, přebytečná voda dnem odteče. Podle odborníků se mají bylinky zalévat podle potřeby. V květináči, kde vám voda odtéká, se musí zalévat přibližně dvakrát do týdne, v samozavlažovacím podle potřeby. Záleží však samozřejmě také na počasí.

Bylinky jsou vhodné nejen na vaření, ale také jako dekorace na zahradě. Je vhodné je sázet do čela záhonů, kde je na ně dobře vidět a je k nim jednoduchý přístup, když je budete chtít natrhat do omáček, polévek či salátů. Bylinky jsou teplomilné – 90 procent z nich potřebuje sluneční stanoviště, některé ovšem potřebují polostín. Na zahrádce je dobré pěstování bylinek ohraničit, vyvýšenou půdu můžou lemovat například dřevěné desky. Kromě selekce bylinek od ostatních rostlin je výhodné i to, že pak můžete přesně nastavit závlahovou dávku.

Pokud jsme dosud bylinky nepěstovali, měli bychom začít s méně náročnými, které vypěstuje každý – například s bazalkou, kterou využijeme v italské kuchyni, petrželkou, tymiánem, majoránkou či mátou. Právě máta patří mezi nejúčinnější přírodní pomocníky při trávicích obtížích, nadýmání, žaludečních křečích. Nálev má navíc osvěžující, lahodnou chuť a vůni. Žvýkání čerstvých listů zase osvěžuje dech lépe než peprmintová žvýkačka.