ZAJÍMAVÉ ZELENINY, KTERÉ MUSÍTE MÍT

In Okrasná zahrada, Zelenina by walsla

Římský salát Gelbus – pozdní odrůda salátu římského typu se hodí pro jarní i podzimní pěstování. Gelbus má vzpřímené, vejcovité listy a mírně zvlněným okrajem. Hlávku má otevřenou, kromě výrazné chuti je jeho předností vysoká odolnost vůči nemocem a infekcím. Tento druh je rezistentní proti plísni salátové a virové mozaice salátů.

Salát Cesaros – tento salát obohatí váš jídelníček, jde totiž o velmi šťavnatý a křupavý salát s velkou, těžkou hlávkou a hladkými zelenými listy. Cesaros je výborný například jen s jogurtovou zálivkou. Navíc je jeho pěstování jednoduché, je odolný a nenáročný, je to prostě salát „do nepohody“, nevadí mu ani chlad.

Ledový salát Medimo – tento raný salát má oválné hlávky se středovým manžetovým listem. Medimo je odolný vůči přehřívání, je nenáročný na pěstování a nebude v zahradě hnít. I když je to raná odrůda, s úspěchem ji ale můžeme pěstovat i v letním období.

Barevný květák – potěší nejen chuťové buňky, ale bude příjemně lahodit také oku. Vedle širokého sortimentu květáků s bílou růžicí bývají v nabídkách prodejen kolekce semen odrůdy s růžicí fialovou (Grafiti F1), oranžovou Collage) a zelenou (Univerzal).

Ačokča (papriková okurka) – je to bujně rostoucí tropická liána, pěstovat ji lze i ve skleníku či venku na pergole. Její úponky se přichytí na jakoukoli konstrukci, zelený plod dorůstá do velikosti 5 až 7 cm a nese bílá semena, která postupně zčernají. Mladé plody jsou velice křehké a chutnají jako hrášek, naložené ve sladkokyselém nálevu zase jako okurky a plněné masem a rýží jako papriky. Přidávají se do salátů, gulášů nebo do zeleninových polévek. Můžete je i snadno pěstovat.