BALKON – SOUKROMÝ RÁJ PRO GURMÁNY

In Poradna, Zelenina by walsla

Pokud jste nadšený gurmán a kuchař a navíc máte balkon orientovaný na jih, neváhejte si na balkoně založit svůj soukromý ráj. Máte-li terasu orientovanou na jih, nebojte se pěstovat rajčata, papriky či baklažán, severní strana je zase vhodná na pěstování máty a petržele. Ranní sluníčko na balkoně orientovaném na východ postačí například okurkám. Pro kulinářský ráj je nejvhodnější západní strana.

Petržel – nemusíme ho mít jen z obchodu, farmářských trhů či ze zahrady, zkuste ho vypěstovat i na balkoně. Kromě toho, že nať se hodí do polévek, omáček nebo na dochucení masa, má další bonus: když ji koušeme, odstraňujeme zápach z úst. Pěstovat ji můžeme jako běžnou kořenovou zeleninu nebo si vybereme petržel s kadeřavými listy, která není tolik aromatická. Snese i mírný stín.

Mangold – jde o stále populárnější zeleninu, která se k nám dostala z oblasti východního Středomoří, právě proto potřebuje hodně sluníčka. Balkon osvěží nápadnými zelenými, červenými nebo fialovými listy, v kuchyni se používá tam, kde běžně špenát či chřest. Nádoba na pěstování mangoldu by měla být 30 centimetrů hluboká.

Lilek – nejde o výmysl, zkuste to! Při dostatečné zálivce se stále oblíbenějších tmavofialových plodů dočkáte už počátkem srpna. Při vysazování do nádob nesmíme zapomenout na drenážní vrstvu a kvalitní substrát.

Kopr – ten si v kuchyni rozumí především s lososem a hovězím masem. Abychom se dočkali úrody i na balkoně, potřebuje dostatek slunce, teplo a místo chráněné před větrem, což především ve vyšších patrech může být problematické.

Pažitka – její osvěžující chuť doplní saláty, sendviče a polévky. Je bohatá na železo a vitaminy, podporuje chuť k jídlu, Abychom dosáhli její výraznější chuť, musíme ji v létě zbavit květů.

Rajčata – bohatou úrodu na balkoně dosáhneme jen v případě, že budou mít rostlinky dost místa, vhodný substrát a pravidelně je budeme zavlažovat. Na balkony se hodí odrůda Karla, u cherry rajčátek vsaďte na odrůdu Tumbling Tom Red.