ELEKTŘINA Z HLÍNY? NIC NENÍ NEMOŽNÉ

In Poradna by walsla

Hon za čistou energií dostává další nové podoby. Podle nizozemských vědců by dráty s elektřinou mohly vést ze země – pod povrchem prý totiž létají elektrony, které se tam dostaly z kořenů rostlin. Stačí je prý jen jednoduše zachytit.

Na tamní univerzitě roztočili v rámci pokusu malý globus – umožnila to elektřina získaná ze země. Výzkum zkouší v malém energetický zdroj, který by se mohl časem rozšířit po celém světě. Vědci tu pěstují rostliny mezi uhlíkovými destičkami. Půda je plná organické hmoty z kořenů. Žijí v ní bakterie, které ji rozbíjí a přitom produkují elektrony a destičky je zachytávají.

Všechno začíná u slunečního svitu. Rostliny ho pomocí fotosyntézy mění na energii, kterou potřebují k růstu. Většinu ale nevyužijí a přes kořeny ji pošlou do půdy. Destičky pak fungují jako elektrody a přebytečnou energii sbírají. Nejdůležitější pro efektivitu zařízení je jejich umístění.
Odborníci se domnívají, že čím jsou destičky blíž kořenům, tím více energie mohou posbírat. Kořeny ale zase potřebují místo.

Systém zatím umí vyrobit dost energie třeba pro počítač. Na to potřebuje asi 15 metrů čtverečních. Výzkumníci považují za reálné, že zvýší jeho efektivitu čtyřikrát, výhodou navíc je, že se dá kombinovat s pěstováním plodin.

Zařízení by mohlo dobře fungovat třeba na rýžových polích. Jeden hektar by mohl dodávat elektřinu dvaceti domácnostem.

Technologie by třeba v budoucnu mohla konkurovat třeba solárním panelům, které často zabírají zemědělskou půdu a pěstování třeba obilí znemožňují. Vše ukáží až příští léta a hlavně píle a zájem badatelů.