Jaro už…už…i na našich balkonech

In Okrasná zahrada by walsla

Modrá krása

Pro modřenec (Muscari) jsou typické sytě modré květy ve tvaru zvonečků, které tvoří střapce, v poslední době se objevují ovšem i v bílé variantě. Je to drobná rostlina, a proto její krása vynikne, když ji v zahradě vysadíme ve větších skupinách, totéž platí i pro pěstování v květináčích. Jednoduše řečeno: čím je jich více, tím lépe! Mimořádně vyniknou například v jednoduché nádobě, jakou je například starý plechový cedník.

Růžová třešeň

V Japonsku považují sakury (tedy ozdobné třešněPrimus incisa) za květy krásy a lásky. Když rozkvetou, Japonci oslavují příchod jara. U nás sice nejsou až tolik populární, ale když vysadíte na balkon menší odrůdu (např. Oshidori), budou vám její květy symbolizovat první jarní dny. Zároveň s třešní kvetou například ladoňky (Scilla mischtschenkoana), hyacinty (Hyacinthus) či kosatce (Iris).

Jalovec

Jalovec čínský (Juniperus chinensis) je pro svůj vzrůst a jemné modrozelené jehličí velmi oblíbený jehličnan. Roste pomalu, v nádobě tedy vydrží dost dlouho. A když k němu vysadíme čemeřici (Helleborus) a vše doplníme například břečťanem (Hedera) a puškvorcem (Acorus), budou společně zdobit balkon i v nejchladnějším počasí.