ŘEZ OVOCNÝCH STROMKŮ A RÉVY

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna by walsla

I když je podle kalendáře stále zima, ovocné stromy a keře už jsou připravené na aktivní život.  A zvlášť v současném nezvykle teplém počasí. Pokud je to možné a nebude mrznout, můžeme udělat řez rybízu, angreštu, řez révy i peckovin.

Řez rybízu je velice důležitý proto, že v keři černého rybízu by neměla být větev starší než čtyři rokyčerný rybíz rodí na jednoletém dřevě. Musíme mít stále hodně jednoletých výhonků, které minimálně zkracujeme, protože hlubokým řezem odhazujeme úrodu na zem.

Červený a bílý rybíz rodí na dvouletém dřevě – v tomto případě by mělo být nejstarší dřevu na keříku pět až šest let. Keříčkový rybíz může v zahradě vydržet dvacet i více let. U stromečkových tvarů se na kmínku rybízu zlatého dožívá rybíz nebo angrešt 10 až 12 let.

Vedle řezu podpoříme úrodnost rybízu, když ho budeme pěstovat v obráběné půdě, nikoli v trávníku. Přihnojujeme na jaře zejména dusíkatými hnojivy a na podzim chlévskou mrvou nebo kompostem. Rybíz je velmi náročný na výživu, zejména na organická hnojiva. To se týká i angreštu a josty (křížence angreštu a černého rybízu).

Řez vinné révy je na zahrádkách ideální již v polovině února, později řežeme odolnější odrůdy u zídek, a ještě později keře pěstované na volné ploše. Keře, které rodí málo nebo jsou už starší, hluboce zmlazujeme.