ZAHRÁDKÁŘ NA ZAČÁTKU JARA

In Okrasná zahrada, Ovoce, Zelenina by walsla

Sama příroda nám napoví, kdy a co v zahradě udělat. Zkušení zahrádkáři znají pár nápověd, podle kterých se řídí.

° když uvidíte kvést lísku, je čas vysadit růže a další keře
° když později rozkvete zlatice prostřední, můžeme vysadit trvalky, ostříhat růže a okrasné trávy
° v době, kdy kvete vrba jíva, je dobré zasít ranou mrkev
° do hnízd vzdálených od sebe dvacet centimetrů můžeme v březnu a začátkem dubna zasít hrách, ve větší vzdálenosti bob, do záhonu zasejeme petržel, špenát, salát.

Březen a duben jsou měsíce vhodné pro výsadbu ostružiníku křovitého (Rubus fruticosus). Na výběr je už několik odrůd bez trnů (Nessy, Jumbo) nebo sloupová odrůda (Navaho). Před výsadbou vyjmeme sazenice z květináče, uvolníme dolní část kořenů a na několik hodin je namočíme do vody. Sazenice vysaďte tak, aby byl kořenový bal zakrytý tří až pěti centimetrovou vrstvou zeminy. Výhonky zkrátíme na délku 20 až 30 centimetrů a zalijeme.

V teplých oblastech ukončíme výsadbu ovocných stromků, vysazovat můžeme jabloně a hrušně, ale i meruňky či maliny.

Zároveň odstraníme odkvetlé konce vřesů a vřesovců, čímž podpoříme růst nových větviček. Rostlina musí i po řezu zůstat v polokulatém tvaru.

Ještě před tím, než se začnou objevovat první poupata, ostříháme vždy zelené živé ploty. Stříháme je do tvaru seříznutého jehlanu tak, aby i větvě ve spodní části měly dostatek světla.

Pokud jsme na podzim nestihli uříznout rostlinám všechny suché výhonky, můžeme tak učinit v současné době, kdy začínají rašit nová poupata. Těsně nad zemí ořežeme staré a suché větve dříve, než vyrostou nové.

Do půdy zatlačíme a zalijeme rostliny, které jsme vysadili na podzim, když definitivně skončí mrazy, můžeme odstranit listí, jutu, chvojí nebo netkané textilie, které chránily citlivé rostlin před zimou.

Jako první uvolníme skalničky a záhony s jarními cibulovinami, abychom později nepoškodili rostoucí rostliny.

Malými hráběmi odstraníme listí a staré zbytky rostlin, mělce zkypříme půdu a vysypeme dva až tři centimetry kompostu – ten dodá rostlinám potřebné živiny.