ZLATÝ DÉŠŤ

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Zlatice prostřední (Forsythia × intermedia) lidově zlatý déšť je u nás hojně rozšířený ozdobný keř – název vznikl jistě podle nádherných žlutých kvítků, které ozdobí tuto rostlinu hned v počátku probouzejícího se jara.

Název zlatý déšť je shodný pro všechny zlatice (Forsythia), říká se tak dokonce i jedovatému štědřenci odvislému (Laburnum anagyroides).

Je to odolný nenáročný keř, začít s ním mohou i začátečníci – má rád slunce a humózní, dostatečně vlhkou půdu, roste-li v polostínu, hůře kvete. Prospívá mu pravidelný řez po odkvětu – tedy v únoru, březnu. Pokud jej pouze zmlazujeme, musíme postupovat velmi opatrně, jinak by dobře nerostl a vytvářel by jen pokřivené plazivé výhonky.

Zlatice i štědřenec  byly oblíbené už u našich babiček, nepodléhají módě a výborně doplňují každou zahrádku či předzahrádku.

Štědřenec (Laburnum) také nepatří mezi náročné rostliny, má však raději výživnou zásaditější půdu – stačí přihnojit kvalitním kompostem a třeba malinko provápnit jeho okolí. Kvete později – navazuje na zlatici a jeho převislé zlaté hrozny vydrží až do začátku léta. Na rozdíl od forsythie rychle vyžene do výšky a vytváří polokmeny. Můžeme ho jednoduše tvarovat do kmene – odřezáváme spodní větve a vytváříme si zajímavý strom, nebo naopak držíme ho ve tvaru keře – seřezáváme jen vrcholové větve, aby se štědřenec rozvětvil. Ale pozor štědřenec je prudce jedovatý, musíme být proto opatrní, hlavně máme-li doma malé zvědavé děti.

A ještě malou poznámku.
Na sv. Barborku (4. prosince) si můžete domů přinést nejen třešňovou větvičku, krásná je i zlatice, která do Štědrého dne jistě rozkvete.