BALKONOVÁ SEZONA JE V PLNÉM PROUDU

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

I když jaro teprve začíná ukazovat svou pravou tvář, určitě už máte udělanou zásobu a nakoupili jste sazeničky rostlinek na svůj balkon a nemůžete se dočkat prvních květnových dnů, které jsou pro jejich výsadbu nejvhodnější.
Pokud plánujete mít na balkoně něco zajímavého a nechcete, abyste měli celý balkon jen pro sebe, pořiďte si převislé kytky.

I bez květů si můžete na balkoně navodit exotickou atmosféru. Třeba trávou, o které se mluví i jako o převislém bambusu – psineček výběžkatý. Odrůda Green Twist překvapí dlouhými výhonky, které rostou velmi rychle. Aby tráva dobře prosperovala, měla by se pěstovat v samozavlažovací nádobě a pravidelně hnojit.

Zajímavé převisy vytvoří i petúnie. Jejich velkým a křehkým květům neprospívá déšť ani vítr, po delším nepříznivém počasí odstraníme všechny rozmáčené, poškozené a uvadlé květy, zkontrolujeme, zda v bedýnkách nestojí voda. Kořeny petúnií nemohou být dlouho přemokřené, začaly by hnít.

Nádherné metrové převisy dokáží vytvořit i muškáty. Po dlouhé zimě jsme už začali probouzet zazimované muškáty k životu a dáváme je na balkony a terasy na sluníčko. Ještě před tím je musíme důkladně prohlédnout, odstranit všechny suché výhonky a listy. Nové výhonky zkrátíme na jednu třetinu jejich délky nebo na tři poupata, řez vedeme mezi dvěma poupaty. Zkontrolujeme kořenový systém, příliš dlouhé kořeny zkrátíme podle jejich délky na polovinu až třetinu. Když jsou už takto ošetřené, přesadíme je do nového substrátu na muškáty nebo balkonové květy, na dno nádob musíme dát drenážní vrstvu, použít můžeme štěrk nebo keramzit. Po přesazení zalijeme kytky jen mírně a zálivku zvyšujeme postupně s přibývajícími listy. Hnojit začneme po čtyřech týdnech, kdy rostlinky pořádně zakoření.
Na balkon či terasu lze nádoby vynést, kdy už nehrozí pozdní jarní mrazíky, obvykle v polovině května. Během sezony muškáty pravidelně zaléváme, hnojíme i odstraňujeme odkvetlé květy.