JAK NA JAŘE VYČISTIT ZAHRADNÍ JEZÍRKO

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Na jaře se musíme postarat nejen o rostliny a ryby, ale i jezerní techniku.

° Nejdříve bychom měli odstranit nečistotu – po zimě je důležité zjistit, jak jezírko a jeho obyvatelé přezimovali. Odstraníme z vody odumřelé části rostlin, opadané listí a ostatní nečistoty. Zkontrolujeme pevnost a stabilitu okrajů jezírka.

° Vodu měníme jen v opravdu nezbytném případě, částečná výměna je vhodná, pokud vybíráme ze dna velké množství bahna, nebo pokud se potvrdí výskyt bakteriálních květů.

° Z odumřelých částí rostlin, spadlého listí a jiných nečistot, se na dně postupem času vytvoří tlející a zapáchající vrstva s nedostatkem kyslíku. Její tvorbě zabráníme instalací skimmeru, který se sbírá hladiny všechny nečistoty společně s vláknitými řasami. Při výběru skimmeru je rozhodující plocha nádrže, pokud nestačí jeden, použijeme dva i více. Správně instalovaný skimmer by měl být dobře přístupný, umístěný na návětrné straně nádrže tak, aby umožnil snadné čištění filtračního koše skimmeru.

° Postaráme se o rostliny, které v jezírku přezimovaly. Stonky suchých trav, které jsme před příchodem zimy svázali a které sloužily jako ochrana před úplným zamrznutím hladiny, rozvážeme a seřízneme, aby mohla vyrůst nová, zelená stébla. Odstraníme rovněž suché a odumřelé částí i z ostatních trvalek v okolí jezírka.

° Právě teď je správná doba na rozmnožování a rozdělení rostlin, které už v pěstitelských nádobách nemají dostatek místa. Stejně lze rostliny přesadit na jiné místo, nebo v květnu či začátkem června doplnit výsadbu novými druhy. Když už nehrozí mrazíky, můžeme do jezírka umístit i všechny rostliny, citlivé na mráz.

° Rostliny v jezírku není potřeba hnojit. Výjimkou jsou lekníny – ty hnojíme ještě před tím, než rozkvetou. Bude nejlepší, když použijeme pomalu rozpustné hnojivo, jednu tabletu přidáme k rostlině při přesazení do nové nádoby tak, aby se nedotýkala přímo kořenů. Leknínu bude dodávat postupně během celé sezony živiny.

° Když teplota vody v jezírku vystoupí nad 10°Celsia, začínají v jezírku po zimě opět ožívat ryby. Ze začátku je přikrmujeme jen velmi opatrně, aby si postupně zvykly na obnovený příjem pravidelné potravy. Koncem května se život v jezírku stabilizuje a vrátí do zaběhnutých kolejí, můžeme dokoupit nové rybí obyvatele. Do vody dáme dosud uskladněné filtry a čerpadla.